Uygulamalar iPhone depolama alanının otomatik olarak dolmaya devam etmesine neden olabilir mi?

iPhone depolama alanım, fotoğrafları, uygulamaları ve dosyaları sildikten sonra bile otomatik olarak dolmaya devam ediyor. Bazı uygulamaların arka planda önbellek veya gizli veriler oluşturup oluşturmadığını ve iPhone depolama alanımın kendi kendine artmasına neden olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Nelerin yer kapladığını bulma ve bunu nasıl durduracağım konusunda yardıma ihtiyacım var.

iPhone depolaması neden kendi kendine doluyor gibi görünür

Bunu kendi telefonumda da yaşadım ve ilk başta rastgele gibi görünüyordu. Genelde öyle değildir. iPhone’unuz bir gecede boş alan kaybediyorsa, arka planda bir şey yeni veri yazıyor ve siz fark etmezken bunu biriktiriyordur.

Alanı yiyen olağan şeyler

Birçok kişi için en büyük neden fotoğraflar ve videolardır. Her fotoğraf, ekran görüntüsü, ekran kaydı, Live Photo ve video yer kaplar. Sinsi tarafı ise miktarıdır. Bir doğum gününde 40 kare çekersiniz, 3’ünü tutarsınız, diğer 37’sinin varlığını unutursunuz. Seyahatlerde, konserlerde, evcil hayvanlarda, çocuklarda, yemekte, ne olursa olsun aynı durum geçerlidir. Çok hızlı birikir.

Uygulamalar da bunu yapar. Sosyal uygulamalar, yayın uygulamaları, sohbet uygulamaları, tarayıcılar; hepsi bir sonraki sefer daha hızlı açılsın diye önbellek dosyaları tutar. İlk başta küçük görünür. Haftalar sonra bir uygulama birkaç GB yer kaplamış olur ve siz bunu fark etmemiş bile olursunuz. İndirilenler işi daha da kötüleştirir. Çevrimdışı şarkılar, kaydedilmiş diziler, podcast’ler, uygulamaların içindeki rastgele dosyalar, hepsi ortalıkta kalır.

Mesajlar da insanların gözden kaçırdığı başka bir şeydir. Eski konuşmalar, sohbet çoktan bitmiş olsa bile fotoğrafları, videoları, GIF’leri, sesli notları ve dosya eklerini tutmaya devam eder. Mesajlar’daki birkaç büyük video klibi aptalca miktarda depolama tüketebilir.

Bir de Sistem Verileri var. Bu, Apple’ın önbellekler, günlükler, geçici dosyalar, güncelleme kalıntıları ve iOS’in etrafta tuttuğu diğer çöpler için kullandığı genel kaptır. Buradaki bir miktar hareket normaldir. Yine de bunun makul görünenin çok ötesine büyüdüğünü gördüm. Apple size temiz, küçük bir Sistem Verilerini sil düğmesi vermiyor, bu da sinir bozucu.

Bakılacak ilk yer

Şunu açın:

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı

Artık ilk olarak baktığım tek yer burası. Hangi kategorinin en çok alan kapladığını gösterir, böylece tahmin yürütmeyi bırakır ve önce en büyük sorunun peşine düşersiniz.

Asıl sorun Fotoğraflarsa

Fotoğraflar üst sıralardaysa, bunu elle temizlemek yavaş ve berbat olur. Ben Clever Cleaner ile daha iyi sonuç aldım çünkü çoğu insanın fark etmeden biriktirdiği dağınıklığı, yani medya karmaşasını hedef alıyor.

Bana göre öne çıkan şey şu oldu: Apple’ın Fotoğraflar uygulaması, yalnızca Yinelenenler albümündeki birebir kopyaları yakalıyor. Bu biraz yardımcı oluyor. Ama yanlışlıkla çektiğiniz birbirine çok benzeyen on fotoğrafı yakalamıyor. Clever Cleaner benzer kareleri de ayıklıyor, ben de boşa giden alanın çoğunu burada buldum.

Ayrıca birkaç faydalı şey daha yapıyor:

1. Benzer fotoğrafları bulur ve tutulacak en iyi olanı seçer
  2. Büyük fotoğrafları ve videoları işaretler
  3. Ekran görüntülerini gruplar, böylece onları hızlıca silebilirsiniz
  4. Yer kazanmak için Live Photo’ları normal fotoğraflara dönüştürür

Gördüğüm kadarıyla, bazı kişiler benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları ayıkladıktan sonra yaklaşık 10 GB ile 30 GB arasında alan boşalttı.

Fotoğraflardan sonra sıradakileri kontrol edin

Kısa listeyi istiyorsanız, benim listem şu:

1. iPhone Saklama Alanı içindeki büyük uygulamalar
  2. Netflix, Spotify, YouTube ve diğer yayın uygulamalarındaki indirilenler
  3. Mesaj ekleri
  4. Dosyalar uygulamasındaki indirilenler
  5. Safari önbelleği ve diğer tarayıcı önbellekleri

Genelde olan şey ne

Çoğu zaman bu bir donanım sorunu değildir. Telefonunuz bozuk değil. Depolama; fotoğraflar, uygulama önbelleği, indirilenler, mesaj ekleri ve sistem dosyaları yavaş yavaş biriktiği için dolar, sonra bir anda uyarı çizgisine gelirsiniz.

Yani evet, alan bir gecede yok olmuş gibi göründüğünde, çoğu zaman gerçekten bir gecede olmamıştır. Haftalar ya da aylar süren birikimin sonunda görünür hale gelmesini görüyorsunuzdur. iPhone Saklama Alanı’nı kontrol etmek ve Clever Cleaner gibi bir şeyle fotoğraf karmaşasını temizlemek, önemli şeyleri yok etmeden bir miktar alan geri kazanmak için çoğu zaman yeterlidir.

Evet. Uygulamalar iPhone depolamasını kendi başlarına doldurabilir.

Asıl suçlular eşzamanlama, indirmeler, önbellek ve günlüklerdir. WhatsApp, TikTok, Instagram, Spotify, YouTube, Safari, Chrome, Podcastler gibi düşünün. Medya küçük resimlerini, akışla izlenen video parçalarını, mesaj eklerini, taslakları ve çökme verilerini tutarlar. iOS ayrıca güncellemelerden sonra dizinleri yeniden oluşturur, bu yüzden boş alan bir artıp bir azalır. Bu kısım çoğu zaman gözden kaçıyor.

@mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Bu her zaman yavaş bir birikim değildir. Kötü bir eşzamanlama döngüsünden sonra Mail veya Mesajlar’ın bir gün içinde birden fazla GB arttığını gördüm. Aynısı iCloud Fotoğraflar bir şeyleri yeniden işlemeye başladığında da olur.

Sonraki olarak şunları kontrol ederdim:

1. Ayarlar, Apple Kimliğiniz, iCloud. Hangi uygulamaların eşzamanlandığına bakın.
  2. Mail hesapları. Büyük gelen kutuları ve ekler hızlıca yer kaplar.
  3. Mesajlar, mesajları saklama ayarı. İsterseniz bunu 1 yıl veya 30 gün yapın.
  4. Podcastler ve Müzik. Otomatik indirmeler fark ettirmeden birikir.
  5. Dosyalar uygulaması, iPhone’umda klasörü. İnsanlar bunu aşırı sık unutuyor.
  6. Fotoğraflar ve Dosyalar’da Son Silinenler. Silmek, alanın anında geri gelmesi demek değildir.

Bir uygulama çok büyükse, uygulamayı arşivden çıkarıp yeniden yükleyin. Bu, bazen normal silmeye göre gizli uygulama verilerini daha iyi temizler. Sinir bozucu ama işe yarıyor.

Fotoğraflar hâlâ en büyük kategorinizse, benzer çekimler, ekran görüntüleri ve büyük videolar için Clever Cleaner bakmaya değer. Apple’ın yerleşik temizleme araçları dürüst olmak gerekirse biraz sınırlı.

Ayrıca, YouTube temizleyici uygulama önerileri arıyorsanız, bu daha uygun:
en iyi YouTube temizleyici uygulamaları ve depolama temizleme ipuçları

Depolama bunlardan sonra da dolmaya devam ediyorsa, iPhone’unuzu yedekleyin, silin, sonra geri yükleyin. Bu, Apple’ın kabul etmek istediğinden daha sık şekilde garip Sistem Verileri şişmesini düzeltir.

Evet. Uygulamalar iPhone depolamasının kendi kendine dolmaya devam etmesine kesinlikle neden olabilir ve bu her zaman bariz bir şekilde olmaz.

Genelde @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’ye katılıyorum, ama bir ek noktayı vurgulamak isterim: bazen sorun uygulamanın kendisi değil, “temizlik” yaptıktan sonra uygulamanın hesap verilerinin yeniden indirilmesidir. Yani bir şeyleri siliyorsunuz, sonra iCloud Fotoğrafları, iCloud’daki Mesajlar, Mail, Dropbox, Google Fotoğraflar veya WhatsApp hepsini tekrar senkronluyor. Depolama lanetlenmiş gibi hissettiriyor lol.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:

• Sesli Notlar beklenmedik şekilde çok büyük olabilir
  • Notlar uygulaması taranmış PDF’leri ve ekleri depolayabilir
  • Safari Okuma Listesi sayfaları çevrimdışı kaydedebilir
  • Instagram ve TikTok taslakları birikebilir
  • Mail uygulaması, siz silindiğini sansanız bile eklerin yerel kopyalarını tutabilir
  • Podcast uygulamaları, otomatik silme açık değilse “bitmiş” bölümleri saklayabilir

Bir noktada biraz katılmıyorum: uygulamaları yeniden yüklemek yardımcı olur, evet, ama hizmet tüm önbellekli/medya verilerini tekrar senkronlarsa sorun hızla geri döner. Bu yüzden önce uygulamanın kendi ayarlarından indirme kalitesini, çevrimdışı medyayı ve senkronizasyon davranışını kontrol edin.

Ayrıca, fotoğrafları/dosyaları sildikten sonra Son Silinenler’in boşaltılması gerektiğini unutmayın, yoksa alanınız aslında sahte şekilde boşaltılmış olur.

Eğer büyük kategori Fotoğraflar ise, Clever Cleaner muhtemelen Apple’ın yerleşik araçlarının kaçırdığı benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve büyük videoları yakalamanın en kolay yoludur.

Ve iPhone depolama dolu uyarılarını kalıcı olarak nasıl durduracağınız konusunda sağlam bir rehber istiyorsanız, bu daha geniş temizlik tarafını da kapsıyor.

Depolama her gün birkaç GB değişmeye devam ediyorsa, bu genelde senkronizasyon döngülerine, bozuk önbelleğe veya şişmiş Sistem Verilerine işaret eder. O noktada yedek alın, iOS’i güncelleyin, sonra her uygulamayı geri yüklemeden önce test edin.

Evet, ve diğerlerinin neredeyse hiç değinmediği bir açı eklerdim: depolama, iOS yardımcı olmaya çalıştığı için yeniden dolabilir.

Sadece uygulamaların bir şeyleri önbelleğe alması değil. iPhone ayrıca yakın zamanda açtığınız, yakın zamanda yayın olarak izlediğiniz veya yakında yeniden açabileceğiniz şeylerin yerel kopyalarını da tutar. Buna Dosyalar önizlemeleri, Spotlight arama dizinleri, fotoğraf analiz verileri ve hatta Haritalar çevrimdışı kalıntıları dahil olabilir. Bu yüzden bazen bir uygulama sorunu gibi görünürken, aslında uygulama kullanımına eşlik eden iOS bakım işlemleridir.

@voyageurdubois ve @techchizkid ile küçük bir fikir ayrılığım var: yeniden yüklemek her zaman en iyi ilk adım değildir. Bazı uygulamalarda silip yeniden yüklemek, eklerin, sohbetlerin, küçük resimlerin veya bulut verilerinin tamamen yeniden indirilmesini tetikler. 4 GB “boşaltırsınız” ve akşama kadar geri gelir.

Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm kontrol edeceklerim:

• Ayarlar > Hücresel bölümüne bakın ve son zamanlarda hangi uygulamaların tonlarca arka plan verisi kullandığını görün. Büyük arka plan veri kullanımı çoğu zaman gizli depolama artışıyla eşleşir.
  • Hiç aramadığınız uygulamalar için Ayarlar > Siri ve Arama bölümüne bakın. Arama dizinleme hareketlilik ekleyebilir.
  • Haritalar, Sesli Notlar, Notlar ve Kitaplar. Bunlar gizli depolama canavarları olabilir.
  • Üçüncü taraf kamera uygulamaları. Bazıları Fotoğraflar’dan ayrı kendi uygulama içi galerilerini tutar.
  • CapCut, VN, Lightroom gibi düzenleme uygulamaları. Proje dosyaları ve dışa aktarımlar, orijinal medyayı katlayabilir.

Sorununuz çoğunlukla fotoğraf karmaşasıysa, Clever Cleaner mantıklı.

Artıları:

• sadece birebir kopyalarda değil, benzer fotoğraflarda da iyi
  • büyük videoları ve ekran görüntüsü çöplerini hızlı bulmaya yardımcı olur
  • manuel temizliğe göre daha kolay

Eksileri:

• yine de sonuçları dikkatlice gözden geçirmeniz gerekir
  • gerçek sorununuz Mesajlar, Mail veya Sistem Verileri ise çok faydalı değildir
  • herhangi bir temizleme uygulaması, yalnızca gerçekten sildikleriniz kadar iyidir

Kısaca, @mikeappsreviewer önbellek birikimi konusunda haklı, @voyageurdubois/@techchizkid ise eşitleme döngüleri konusunda haklı. Ben sadece medya düzenleme uygulamaları ve Apple’ın kendi dizinlemesinin çok sık gözden kaçırıldığını düşünüyorum.

Depolama birkaç GB değişiyorsa ve ortada net bir neden yoksa, şunlardan şüphelenirdim:

1. bir eşitleme döngüsü
  2. bir video/düzenleyici uygulaması önbelleği
  3. bir güncellemeden sonra yerel cihaz dizinlemesi

Gizem genelde burada saklıdır.