SD kartımdan yer açarken önemli videoları yanlışlıkla sildim ve pahalı yazılımlara para ödemeden onları gerçekten geri almam gerekiyor. Kart kameramda kullanılıyordu ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmasını önlemek için hemen kullanmayı bıraktım. Gerçekten işe yarayan ücretsiz bir SD kart video kurtarma yöntemi veya aracı var mı?
Bunu biraz fazla iyi biliyorum. Kartı çıkarırsınız, klibi kontrol edersiniz ve içinize bir ağırlık çöker. Belki yanlışlıkla sildiniz. Belki kamera kartı biçimlendirdi. Belki de belirsiz bir kart hatası verdi ve hiçbir şeyi okumayı reddetti. İlk adım insanların düşündüğünden daha önemlidir, çünkü kurtarılabilir bir karmaşayı çıkmaza çevirmek çok kolaydır.
Beni daha önce kurtaran şey basit. Silinen video çoğu zaman üzerine yeni veri yazılana kadar kartta kalır. Bu yüzden kartı hemen kullanmayı bırakırsanız, şansınız genelde çok daha iyi olur.
Önce kartı çıkarın
Bir saniye daha görüntü çekmezdim. Fotoğraf da çekmeyin. Kartı biçimlendirmeyin. Kameranın içinde rastgele çözümler deneyerek kurcalamayın.
Hafıza kartını çıkarın ve ona dokunmayın.
Kameranız USB üzerinden bağlanmanıza izin veriyorsa bile, ben yine de o yolu tercih etmezdim. Ayrı bir kart okuyucu, kurtarma taramalarında genelde daha iyi çalışır. Daha az tuhaflık, daha az bağlantı sorunu.
Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin
Kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.
Windows kartı gösteriyorsa, RAW, ayrılmamış olarak görünse ya da size biçimlendirmenizi söylese bile, henüz panik yapmazdım. Kurtarma uygulamaları çoğu zaman bu durumdaki kartları yine de tarayabilir.
Dosya Gezgini içinde görünmüyorsa, Disk Yönetimi'ni açın ve oraya bakın. Bir kartım normal görünümden kaybolmuş ama Disk Yönetimi'nde görünmeye devam etmişti, bu da devam etmek için yeterli olmuştu.
Ofis dosyaları için değil, kamera videosu için yapılmış bir araç kullanın
Birçok kişi burada hata yapıyor. Fotoğraf ve belge kurtarma başka bir şey. Kamera videosu daha karmaşıktır. Birçok kartta görüntü, depolamanın her yanına dağılmış tonlarca parçaya bölünür. Dronlar, araç kameraları, aksiyon kameraları, aynasız gövdeler, hepsi bunu kendine has sinir bozucu şekillerde yapar.
Daha önce denediğim genel araçlara kıyasla Disk Drill ile daha iyi sonuçlar aldım. Sebebi, Gelişmiş Kamera Kurtarma modu. Bir dosya başlığını alıp gerisini tahmin etmek yerine, video parçalarını sırayla yeniden birleştirmeye çalışır. GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360, araç kameraları ve benzeri ekipmanlardan gelen görüntüler için böyle şeyler çok önemlidir.
Ben ne yaptım
Disk Drill'i bilgisayarıma kurdum.
Orijinal SD kartı bir kart okuyucu ile bağladım.
Disk Drill'i açtım.
Listeden SD kartı seçtim, Kayıp verileri ara seçeneğine tıkladım, ardından Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçtim.
Taramanın bitmesini bekledim. Kart bağlantısı kopmaya başlamadıkça yarıda kesmezdim.
Görünen videoları önizledim.
Dosyaları farklı bir sürücüye kurtardım.
Son kısım önemli. Kurtarılan dosyaları aynı karta geri yazmayın. Onları başka bir yere kaydedin, dahili sürücünüze, harici bir SSD'ye, kaynak kart dışında herhangi bir yere.
Yazılımın hâlâ mantıklı olduğu durumlar
Sorun fiziksel değil de mantıksal görünüyorsa önce yazılımı denerdim. Yanlışlıkla silme, hızlı biçimlendirme, dosya sistemi hasarı ya da bilgisayarın algılayıp açmayı reddettiği bir kart gibi durumlar.
Ne zaman durur ve bir laboratuvara gönderirdim
Kartta görünür fiziksel hasar varsa.
Bağladığınızda hızla ısınıyorsa.
Bilgisayar onu hiç algılamıyorsa.
Taramalar sırasında bağlantısı sürekli kopuyorsa.
Kamera donanımla ilgili hatalar bildiriyorsa.
Görüntüler yeterince önemliyse, ücretli iş, yasal kanıt, bir kez yaşanacak etkinlik görüntüleri gibi, kötü bir kendin yap denemesi hizmet ücretinden daha fazla zarar verecekse.
Bunu zor yoldan öğrendim. Arızalı bir kart üzerinde evde tekrar tekrar denemek genelde işleri iyileştirmez, daha da kötüleştirir. Kurtarma laboratuvarları bazen bellek çiplerini doğrudan okur, bu da normal yazılımın yaptığından farklı bir seviyedir.
Kartınız hâlâ algılanabiliyorsa, kullanmayı bırakın ve kısa süre içinde tarayın. Sorun beklemek değil. Yeni veri yazmaktır.
Evet. Önce ücretsiz yollar var ve ödeme yapmadan önce bunları denemelisiniz.
SD kartı kullanmayı bıraktığınız için şansınız daha yüksek. Silinen videolar genelde yeni veriler üzerlerine yazılana kadar orada kalır. @mikeappsreviewer bu kısmı doğru söylemiş. Benim biraz ayrıldığım nokta şu: görüntüler para ya da iş teslim tarihi açısından önemli değilse, ücretli kurtarmaya geçmeden önce ücretsiz araçlarla başlardım.
Ben olsam şunu yapardım:
-
Önce SD kartın tam bir imajını alın.
USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux üzerinde dd kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Tarama kötü giderse veya kart bozulmaya başlarsa, elinizde yine de temiz bir kopya olur. Birçok kişi bu adımı atlıyor ve sonra pişman oluyor. -
PhotoRec’i deneyin.
Ücretsizdir ve arayüzü pek iyi değildir, ama işe yarar. Dosya sistemini yok sayar ve ham veriyi arar. Silinmiş MP4, MOV, AVI, MTS ve benzeri kamera dosyaları için iyidir. Kötü yanı, dosya adları ve klasörler genelde bozulmuş şekilde geri gelir. -
Kart kamera tarafından formatlandıysa, sonra DigiCam tabanlı kurtarmayı deneyin.
Disk Drill’in özellikle kamera ve aksiyon kamerası videoları için burada değerlendirmeye değer olduğu nokta burası. Kameraya odaklı taraması, parçalanmış kliplerde eski tarz ücretsiz kurtarma araçlarından daha iyi sonuç verme eğilimindedir. Yine de önce ücretsiz seçenekleri test ederdim, ama Disk Drill uğraşmaya değer az sayıdaki ücretli seçenekten biridir. -
Kurtarılan dosyaları SD karta değil, bilgisayarınıza alın.
Her zaman. İstisnasız.
Birkaç kısa bilgi:
PhotoRec ücretsizdir.
Windows File Recovery ücretsizdir, ama kamera videolarında daha zayıftır.
Recuva ücretsizdir, ama parçalanmış video dosyalarını sık sık kaçırır.
Kartın bağlantısı koparsa, ısınırsa veya Disk Management içinden kaybolursa durun. Kendiniz müdahale etmek hızlıca riskli hale gelir.
Adım adım bir video istiyorsanız, SD kart video kurtarma için şu içerik iyi bir kaynaktır:
SD kart video kurtarma için bu YouTube rehberini izleyin
Kısa cevap: evet, ücretsiz kurtarma mümkündür. SD kartın bir imajıyla başlayın, ardından PhotoRec’i deneyin. Ücretsiz araçlar başarısız olursa ve kart hâlâ okunuyorsa, Disk Drill daha iyi sonraki denemelerden biridir.
Evet, ücretsiz mümkün, ama hem @mikeappsreviewer hem de @viajantedoceu ile bir konuda biraz anlaşmayacağım: silinen her kamera videosu için hemen tam kapsamlı gelişmiş bir kurtarma taraması gerekmez.
Kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce gizli kalıntıları kontrol ederdim. Bazı kameralar, siz gizli dosyaları görünür yapana kadar boş görünen yan dosyalar, geçici klasörler veya garip DCIM alt klasörleri bırakır. Kameranın kendisini oynatma modunda tekrar deneyin. Bilgisayarda kaybolmuş görünen ama kamera tarafından hâlâ indekslenmiş klipler gördüm. Nadir olur, ama 2 dakikaya değer.
Bundan sonra ücretsiz yol:
- PhotoRec veya Windows File Recovery ile deneyin
- kurtarılanları SD karta asla değil, bilgisayarınıza kaydedin
- kurtarılan videoları hemen doğrulayın, çünkü bazı dosyalar geri gelir ama aslında oynatılmaz
Kimsenin yeterince bahsetmediği ek bir ipucu: kurtarılan bir MP4/MOV bozuksa, untrunc veya VLC’nin yeniden sarmalama/dönüştürme özelliğiyle onarmayı deneyin. Bazen video verisi oradadır, sadece kapsayıcı bozulmuştur.
Ücretsiz araçlar yalnızca bozuk parçalar çıkarıyorsa, o zaman evet, Disk Drill makul bir sonraki adımdır, özellikle kamera kayıtları ve parçalanmış videolar için. Sihir değil, sadece genelde çok temel ücretsiz araçlardan daha iyidir.
Ayrıca, bu FB başlığı aslında SD karttan silinen videoları ve dosyaları kurtarma hakkında.
Kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın. İnsanların kurtarılabilir durumu eyvah noktasına çevirdiği yer tam da burasıdır.
@viajantedoceu, @sterrenkijker ve @mikeappsreviewer’ın ele aldıklarına ekleyeceğim bir şey daha var: videoların gerçekten silinip silinmediğini, yoksa yalnızca artık dizine eklenmiyor olup olmadığını kontrol edin.
Kameralar genellikle klip meta verilerini ayrı tutar. SD kart hâlâ açılıyorsa şunlara bakın:
- DCIM ve PRIVATE klasörleri
- AVCHD, MP_ROOT veya üreticiye özel klasörler
- THM, XML, BDM, CPI gibi küçük yan dosyalar
Bazen video akışı hâlâ oradadır ama kamera/bilgisayar dizini kaybetmiştir. Bu durumda, tüm klasör yapısını bilgisayarınıza kopyalamak, kör bir kurtarma taramasından daha fazla yardımcı olabilir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kilit anahtarı varsa SD kartı yazmaya karşı korumaya alın.
- Önce görünen dosya/klasörleri kopyalayın.
- Kurtarılan veya kopyalanan videoları yalnızca varsayılan oynatıcıyla değil, VLC ile test edin.
- Klipler varsa ama açılmıyorsa, tamamen kaybolduğunu varsaymadan önce kapsayıcı onarımını deneyin.
- Ancak ondan sonra daha derin kurtarmaya geçin.
Kart hâlâ normal görünüyorsa doğrudan ağır taramalara geçme konusunda biraz aynı fikirde değilim. Derin tarama yüzlerce gereksiz parça dökebilir ve bu da zaman kaybına yol açar.
Yazılıma gerçekten ihtiyacınız varsa, Disk Drill ücretsiz denemelerden sonra makul bir sonraki adımdır.
Disk Drill artıları:
- kamera medyasında iyidir
- önizleme kullanışlıdır
- birçok temel ücretsiz araca göre dağınık video kurtarmada daha iyidir
Disk Drill eksileri:
- en iyi özellikleri tamamen ücretsiz değildir
- tarama sonuçları bunaltıcı olabilir
- fiziksel olarak arızalanan bir kart için buna değmez
Yani evet, ücretsiz kurtarma mümkündür, ancak önce dosyaların gizli mi, yanlış dizinlenmiş mi yoksa yalnızca kapsayıcı hasarlı mı olduğunu doğrulayın. Bu kısım çok sık gözden kaçıyor.