SD Karttan Silinen Fotoğrafları Kurtarmak Mümkün mü?

SD kartımda yer açarken yanlışlıkla önemli fotoğrafları sildim ve şimdi geri kurtarılıp kurtarılamayacaklarını anlamaya çalışıyorum. Bu fotoğraflar benim için çok değerli ve olaydan sonra kartı pek kullanmadım. Durumu daha da kötüleştirmeden bir SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolu nedir?

Bunu bir kez yaşadım ve evet, midenin düşüyor gibi olduğu o kısım çok hızlı geliyor. Yaptığım ilk şey SD karta dokunmayı bırakmak oldu. Artık fotoğraf yok, bir şeyleri yeniden denemek yok, tekrar kameraya takmak yok. Çıkarın ve olduğu gibi bırakın.

Silinen fotoğraflar genelde anında yok edilmez. Kart o alanı boş olarak işaretler, sonra yeni veriler gelip daha sonra onun üzerine yazar. Yani silme veya biçimlendirmeden sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. Kart hiç dokunulmadan durduysa, şansınız hâlâ iyidir, bazen şaşırtıcı derecede iyi bile olabilir.

Bir şey yüklemeden önce, bariz yerleri kontrol ederdim.

Eğer silme işlemi kart bir Mac’e bağlıyken olduysa, macOS Çöp Kutusu’na bakın. Bu bir Android telefondan geldiyse, Google Fotoğraflar çöp kutusunu veya Samsung Gallery geri dönüşüm kutusunu açın. Bunlar silinen öğeleri sık sık 30 ila 60 gün boyunca tutar. Ayrıca telefonunuzun veya kamera uygulamanızın herhangi bir bulut yedeklemesine senkronize olup olmadığını da kontrol edin.

Eğer bunların hiçbiri dosyaları ortaya çıkarmıyorsa, o zaman pratik yol kurtarma yazılımıdır.

İlk sefer yaptığım hatalardan biri, kurtarmayı doğrudan telefonun kendisi üzerinden denemekti. Kötü fikirdi. Bazı kameraları USB ile takıp yazılımın kartı düzgün göreceğini ummak da aynı şekilde kötü bir fikir. Birçok telefon ve yeni kamera depolamanın sınırlı bir görünümünü sunar, bu yüzden kurtarma araçları dosya sistemine ham erişim elde edemez. Telefonlarda birçok uygulama root erişimi ister ve bu olmadan çoğu zaman tam görüntüler yerine minicik önizleme çöpleri çekerler. Benim için daha iyi çalışan şey düz bir USB SD kart okuyucu oldu. Kartı doğrudan Mac veya Windows bilgisayarınıza takın ve orada tarayın.

Ortalıkta bir sürü kurtarma aracı var. Bazıları ücretsiz. PhotoRec insanların sıkça bahsettiği araçlardan biri ve gerçekten veri çekiyor, ama ben benzer araçları kullandığımda elimde yeniden adlandırılmış dosyalardan oluşan bir karmaşa ve klasör yapısı olmadan kaldım. 40 görüntünüz varsa idare eder. 4.000 görüntünüz varsa berbat olur.

Ben Disk Drill ile daha iyi sonuç aldım. Kullanması daha kolay geldi, CR2 ve NEF gibi RAW türleri dahil yaygın fotoğraf formatlarını tanıdı ve önizleme özelliği bana zaman kazandırdı çünkü hangi dosyaların kurtarmadan önce sağlam olduğunu anlayabiliyordum.

Ben olsam şu süreci izlerdim.

1. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. macOS’ta, Gizlilik ayarlarından Tam Disk Erişimi verin, yoksa harici medyayı düzgün taramayabilir.

2. SD kartı bir kart okuyucuyla takın, ardından uygulamayı açın. Kartınız sürücü listesinde görünmelidir.

3. SD kartı seçin ve kayıp veri taramasını başlatın. Universal Scan gibi bir seçenek görürseniz onu kullanın. Genelde önce son silmeleri kontrol eder, sonra dosya imzalarına göre daha derin bir tarama yapar.

4. Taramanın bitmesine izin verin. Tarama sırasında göz atabilirsiniz ama ben genelde beklerim. Böylece daha az boşa başlangıç olur.

5. Sonuçlar göründüğünde Resimler bölümünü açın. Gerekirse formata göre filtreleyin ya da her şeyi kaydırarak geçin. Her dosyada önizleme simgesini kullanın.

Burada önizleme her şeyden daha önemli. Görüntü önizlemede temiz şekilde açılıyorsa, dosya genelde kurtarılabilir durumdadır. Açılmazsa, bozuk parçalar, garip renkler veya yarım bir görüntü gösteriyorsa, dosya hasarlıdır ve temiz şekilde geri gelmeyebilir.

6. İstediğiniz fotoğrafları seçin, ardından Kurtar’a basın.

Kurtarılan dosyaların nereye kaydedileceğini sorduğunda, onları aynı SD karta geri kaydetmeyin. Bilgisayarınızın dahili sürücüsüne veya farklı bir harici sürücüye kaydedin. Kurtarma hâlâ sürerken kurtarılan dosyaları kaynak kartın üzerine yazmak, insanların elde kalmış son kurtarılabilir parçaları mahvetme şeklidir. Bunu yıllar önce bir USB bellekle bir kez yaptım. Bir daha asla.

Kurtarma tamamlandıktan sonra, geri yüklenen fotoğraflardan birkaçını açıp kontrol edin. Tam boyutta. Küçük önizleme olarak değil. Dosyaların iyi olduğundan emin olduktan sonra, SD kartı tekrar kameraya takın ve temiz bir başlangıç için orada biçimlendirin.

Benim izleyeceğim yol bu olurdu. Yavaş olun, karta yeni hiçbir şey yazmayın ve kurtarmayı uygun bir okuyucuyla bilgisayar üzerinden yapın. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemli.

Evet, bir SD karttan silinen fotoğraflar, kartı kullanmayı hızlıca bıraktıysanız çoğu zaman kurtarılabilir. Silme işlemi genelde fotoğraf verisini hemen değil, dosya kaydını kaldırır. Yeni yazmalar en büyük tehdittir.

Büyük bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kartı kameraya geri takmayın. Zaman önemliyse önce cihaz çöp kutusunu kontrol etme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Fotoğraflar kamerada silindiyse, bu kutular çoğu zaman işe yaramaz; bu yüzden ben çabayı bilgisayardan yapılacak doğru bir taramaya harcardım.

En iyi hareket, önce SD kartın bire bir imajını oluşturmak, sonra kartın kendisini değil bu imajı taramaktır. Bu, kartta zayıf sektörler varsa veya okuma sırasında arızalanmaya başlıyorsa önemlidir. Linux veya macOS üzerinde insanlar bunun için sık sık ddrescue kullanır. Windows’ta bazı kurtarma uygulamaları da imaj alma işlemini destekler. Ardından kurtarmayı imaj dosyası üzerinde çalıştırın.

Daha basit bir yol istiyorsanız, Disk Drill SD kart fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir. JPG, PNG, RAW ve diğer kamera formatlarını iyi tanıma eğilimindedir ve önizlemeler zaman kazandırır. Kurtarılan dosyaları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin. İnsanların en çok hata yaptığı noktalardan biri budur.

Kart formatlandıysa, kurtarma bazen yine de işe yarar. Hızlı format, tam formata göre daha fazla veri bırakır. TRIM devreye girdiyse, SSD’lerde yaygın olduğu gibi, kurtarma ihtimali ciddi şekilde düşer. SD kartlarda TRIM desteği daha tutarsızdır, bu yüzden hâlâ umut vardır.

Buna da göz atmaya değer: silinen SD kart fotoğrafları için en iyi kurtarma yazılımı videosu

Evet, mümkün ve sonrasında kartı neredeyse hiç kullanmamış olmanız aslında en önemli kısım.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @techchizkid’e katılıyorum, ama onların biraz etrafında dolaştığı bir noktayı eklemek isterim: eğer bu fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa, rastgele ücretsiz araçları art arda denemeye devam etmeyin. Her ek bağlama, tarama veya yazma işlemi, aptalca bir şeylerin ters gitmesi için yeni bir fırsattır. Bazen en güvenli hareket, beş tane belki bu daha iyi çalışır denemesi değil, tek bir dikkatli kurtarma girişimidir.

Ayrıca insanlar silinmeye odaklanıyor ama kartın sağlığı da önemli. SD kart garip davranıyorsa, yavaşsa, bağlantısı kesiliyorsa veya biçimlendirilmesi isteniyorsa, buna sadece yanlışlıkla silme değil, olası bir donanım arızası gibi yaklaşın. Bu durumda, doğrudan tarama yerine önce imaj almak daha akıllıcadır.

Kart stabilleyse, Disk Drill SD karttan fotoğraf kurtarma için oldukça makul bir seçimdir çünkü fotoğraf formatlarını iyi işler ve geri yüklemeden önce dosyaları önizlemenize izin verir. Bu önizleme kontrolü çok önemlidir. Görüntü önizlemesi normal görünüyorsa, muhtemelen sağlam bir kurtarma adayı elde etmişsinizdir. Her şeyi karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. Bariz, ama insanlar hâlâ bir şekilde bunu yapıyor.

@techchizkid ile küçük bir anlaşmazlığım var: önce imaj almak idealdir, evet, ama normal, sağlıklı bir kart ve teknik olmayan biri için doğrudan Disk Drill’de salt okunur tarzı bir taramaya gitmek çoğu zaman daha gerçekçi bir yoldur. Herkes düğün fotoğrafları yüzünden panik içinde terlerken gece 11’de ddrescue ile boğuşmak istemez.

Bu tam konuyla ilgili faydalı bir başlık istiyorsanız, buna göz atmaya değer:
SD karttan silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır

Kısa versiyon: kartı kullanmayı bırakın, bir kart okuyucu kullanın, başka bir sürücüye kurtarın ve kurtarılan dosyaları tam boyutta kontrol edin. Faydalı hiçbir şey görünmüyorsa, o zaman can sıkıcı derecede pahalı olan ama bazen tek seçenek olan profesyonel bir kurtarma hizmetinin zamanı gelmiş olabilir.