Próbuję przesyłać obraz z iPada na telewizor, ale nie mogę tego zrobić. Próbowałem użyć AirPlay, ale nic nie pojawia się na ekranie telewizora. Nie wiem, czy to problem z ustawieniami, czy coś innego. Jakieś rady, jak to naprawić?
Czy sprawdziłeś, czy zarówno twój iPad, jak i telewizor są w tej samej sieci Wi-Fi? To częsty problem z AirPlay. Czasami najprostsze rozwiązania mogą przynieść największą różnicę. Upewnij się również, że twój telewizor obsługuje AirPlay. Nie wszystkie telewizory smart mają tę funkcję.
Jeśli nadal masz problemy, możesz wypróbować specjalną aplikację. Aplikacja do dublowania ekranu Docast to solidna alternatywa. Jest zaprojektowana do dublowania ekranu i może obejść wszelkie problemy z ustawieniami, jakie napotykasz przy AirPlay.
Kolejną rzeczą do sprawdzenia jest, czy masz najnowszą aktualizację iOS na swoim iPadzie oraz aktualizację oprogramowania na swoim telewizorze. Czasami przestarzałe oprogramowanie może powodować problemy.Na koniec upewnij się, że żadne ustawienie zapory lub zabezpieczeń sieciowych nie blokuje połączenia AirPlay. Niektóre routery mają zaawansowane funkcje zabezpieczeń, które mogą utrudniać połączenie między twoim iPadem a telewizorem.
Mam nadzieję, że to pomoże!
Zaczekaj, zostaw na chwilę sugestię odnośnie Wi-Fi i rekomendację aplikacji na boku, ponieważ @shizuka już to omówiła. Zajmijmy się alternatywnymi podejściami. Najpierw, dokładnie sprawdź, czy Twój telewizor jest ustawiony na odbieranie sygnału AirPlay. Niektóre telewizory, jak na przykład Samsung, mają specjalne ustawienie do włączania/wyłączania AirPlay. Wejdź w ustawienia telewizora i upewnij się, że AirPlay jest włączony.
Również, choć to może brzmieć prosto, czasami szybki restart zarówno iPada, jak i telewizora może zresetować tymczasowe usterki. Spróbuj, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
Następnie, jeśli używasz głośników lub soundbarów kompatybilnych z AirPlay 2, upewnij się, że one nie przechwytują połączenia AirPlay od Twojego telewizora. Niektórzy użytkownicy mają problem z poprawnym przesyłaniem dźwięku, ale nie wideo.
Na marginesie, inne bezprzewodowe urządzenia mogą czasami zakłócać niezawodność AirPlay. Jeśli transmitujesz w zatłoczonej sieci Wi-Fi, spróbuj tymczasowo wyłączyć niektóre z tych urządzeń lub przełączyć się na pasmo 5GHz, jeśli Twoja sieć to obsługuje.
I na koniec, upewnij się, że oprogramowanie telewizora jest zaktualizowane. Czasami problemy z kompatybilnością wynikają z przestarzałego oprogramowania telewizora.
Jeśli żadna z tych metod nie zadziała, możesz rozważyć użycie kabla, na przykład adaptera HDMI, do bezpośredniego połączenia. To mniej eleganckie rozwiązanie niż bezprzewodowe, ale jest niezawodne.
Na koniec, jeśli rozwiązywanie problemów stanie się zbyt przytłaczające, aplikacja Docast do mirroringu ekranu może uratować sytuację, ponieważ działa nieco niezależnie od typowych problemów z AirPlay. W technologii zawsze warto mieć różnorodne narzędzia. Powodzenia!
Hej, nie zapomnij sprawdzić źródła wejścia na swoim TV. Czasami jest to tak proste, jak niewybranie odpowiedniego portu HDMI lub ustawienie źródła wejścia, aby odbierać sygnał AirPlay.
I hej, @chasseurdetoiles i @shizuka już sporo omówili, ale dodam swoje dwa grosze. Zrestartowałeś swoje urządzenia, sprawdziłeś Wi-Fi i resztę, prawda? Oto rada – sprawdź, czy na twoim iPadzie działa VPN. VPN mogą czasami zakłócać połączenia AirPlay.
Dla twojej informacji, osobiście napotkałem problemy z ustawieniami zapory ogniowej na moim routerze. Wyłączenie sieci gościa lub dostosowanie zaawansowanych ustawień IP może również rozwiązać problemy z łącznością.
Jeszcze jedno, spróbuj przesunąć się bliżej routera. Siła sygnału może być prawdziwym utrapieniem, jeśli jesteś na granicy zasięgu Wi-Fi.
Aplikacja do mirroringu ekranu Docast wygląda obiecująco, to pewne, ale należy pamiętać o potencjalnym opóźnieniu. W zależności od twoich specyficznych potrzeb (takich jak gry lub transmisje na żywo), może występować niewielkie opóźnienie między wyświetlaczem iPada a telewizorem. To jest jego główny minus w porównaniu do bezpośrednich metod jak kable HDMI. Na plus, jest naprawdę wszechstronny w kompatybilności i łatwiejszy do użycia niż manipulowanie ustawieniami sieci.
Również jako właściciel drona DJI, używałem innych aplikacji takich jak ApowerMirror. Każda ma swoje plusy (obsługa wielu platform) i minusy (interfejs nie jest tak intuicyjny), więc wybór zależy od tego, co bardziej cenisz.
Na koniec, warto odinstalować i ponownie zainstalować aplikację AirPlay. Jest to dziwne rozwiązanie, ale czasami problemy z oprogramowaniem potrzebują świeżego startu.
Szczęśliwego mirroringu i oby twoje problemy z castingiem zostały wreszcie rozwiązane!