Potrzebujesz pomocy w odzyskaniu plików z dysku USB po usunięciu folderu

Przypadkowo usunąłem folder z mojego dysku USB, który zawierał ważne pliki, których nadal potrzebuję, i zbyt późno zorientowałem się, że go nie ma. Szukam pomocy w znalezieniu bezpiecznych sposobów na odzyskanie usuniętych plików z pamięci flash, zanim cokolwiek zostanie nadpisane.

Usunięte pliki z pamięci USB nie zawsze przepadają na zawsze

Miałem już z tym do czynienia. Pendrive nie działa tak jak dysk systemowy. Gdy coś tam usuniesz, często omija Kosz i znika od razu. Irytujące, jasne. Mimo to usunięte nie zawsze znaczy nadpisane.

Pierwsza rzecz: przestań cokolwiek robić z tym USB.

Nie kopiuj na nie jeszcze jednego pliku. Nie zmieniaj nazw. Nie formatuj go. Nie uruchamiaj aplikacji do czyszczenia. Gdy pliki zostają usunięte, dane często nadal pozostają na miejscu, dopóki coś nowego ich nie nadpisze. Na małych pendrive’ach nadpisanie następuje szybko. Jeden głupi plik o nazwie typu final_final_v9_fixed.docx wystarczy, żeby zrujnować szanse na odzysk.

Ja zrobiłbym tak:

1. Odłącz USB i zostaw je w spokoju, dopóki nie będziesz gotowy.
  2. Pobierz narzędzia na komputer albo na inny dysk.
  3. Zapisuj odzyskane pliki gdzie indziej, nigdy z powrotem na tym samym USB.
  4. Na początku pomiń narzędzia naprawcze, chyba że dysk ma problemy z montowaniem albo odczytem.

Najpierw sprawdź proste rzeczy

Zanim zaczniesz skanowanie, otwórz USB i pokaż ukryte pliki.

Widziałem przypadki, w których pliki wcale nie zostały usunięte. Zostały ukryte po nieprawidłowym odłączeniu, przez jakiś śmieciowy malware albo przez dziwną zmianę atrybutów pliku. Sprawdź też ukryte foldery kosza, takie jak $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED albo .Trashes, jeśli pendrive był używany z Maciem.

Z tego, co widziałem, ten krok nie rozwiązuje większości przypadków. Ale i tak warto poświęcić na to 30 sekund.

Mój pierwszy wybór do odzyskiwania

Zacząłbym od Disk Drill.

Nie twierdzę, że naprawi każdy bałagan. Podobał mi się, bo cały proces jest łatwy do ogarnięcia, a funkcja podglądu oszczędza czas. Jeśli odzyskasz 400 plików z losowymi nazwami i połowa będzie uszkodzona, to zmarnujesz wieczór na darmo.

Takiej kolejności bym użył:

1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze, nie na USB.
  2. Podłącz pendrive i wybierz go z listy urządzeń.
  3. Uruchom skanowanie utraconych danych.
  4. Pozwól skanowaniu się zakończyć. Nie przerywaj go wcześniej, jeśli pliki są ważne.
  5. Użyj wyszukiwania, filtrów typów plików i podglądu, żeby zawęzić wyniki.
  6. Przywróć wyniki na PC, zewnętrzny dysk twardy albo inny pendrive.

Funkcja podglądu ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje

To była część, na której zależało mi najbardziej.

Jeśli plik otwiera się w podglądzie, zwykle szanse są lepsze. Jeśli nadal widać starą nazwę pliku i ścieżkę folderu, to jeszcze lepiej. Gdy program do odzyskiwania pokazuje tylko nazwy typu recovered_file_001, recovered_file_002, nadal możesz coś odzyskać, ale późniejsze sortowanie to udręka. Robiłem to kiedyś z paczką zdjęć i dokumentów i była to mordęga.

Dlaczego to narzędzie zwykle dobrze działa na pendrive’ach

Większość pamięci USB używa FAT32, exFAT albo NTFS. Z mojego doświadczenia Disk Drill radzi sobie z nimi wystarczająco dobrze. Sprawdza rekordy systemu plików, kiedy jeszcze istnieją, a także wykonuje skanowanie sygnaturowe, gdy te rekordy są uszkodzone albo ich brakuje.

To pomaga, jeśli dysk został nieprawidłowo odłączony, zaczął szwankować albo zachowywał się dziwnie jeszcze przed usunięciem plików.

Recuva jest w porządku do lżejszych zadań

Możesz też wypróbować Recuva.

Traktowałbym to jako plan zapasowy. Jest starszy, tylko na Windowsa, i miałem mieszane wyniki przy nietypowych formatach plików. Do kilku JPG-ów, PDF-ów, dokumentów Worda i podobnych rzeczy nadal warto go sprawdzić. Przy mieszanych folderach albo przy czymkolwiek, na czym ci zależy, zacząłbym od Disk Drill, bo wyniki skanowania są łatwiejsze do przejrzenia.

Jeden błąd, którego bym unikał

Nie uruchamiaj najpierw CHKDSK tylko dlatego, że jakiś losowy post tak doradził.

CHKDSK służy do naprawy systemu plików. To nie jest narzędzie do odzyskiwania usuniętych plików. Czasami zmienia strukturę dysku i potem odzyskiwanie robi się bardziej kłopotliwe. Moja zasada była prosta: najpierw odzyskiwanie, potem naprawa.

Kiedy oprogramowanie przestaje wystarczać

Jeśli USB nie jest wykrywane, pokazuje 0 bajtów, ciągle się rozłącza albo złącze jest wygięte, to przestaje być zwykłym problemem z usunięciem plików. W takim momencie odpuściłbym domowe sposoby i poszukał laboratorium odzyskiwania danych, jeśli pliki są ważne.

Oprogramowanie niewiele zdziała, gdy samo urządzenie zaczyna się psuć.

Jeśli folder został usunięty, a USB nadal montuje się bez problemu, zrobiłbym jeszcze jeden krok przed uruchomieniem aplikacji do odzyskiwania. Najpierw utwórz obraz USB.

Dlaczego. Skanowanie odzyskiwania intensywnie odczytuje dysk. Jeśli pamięć flash jest zużyta albo kontroler działa niestabilnie, powtarzane skany pogarszają sytuację. Plik obrazu daje jedną stabilną kopię do pracy. W Windows sprawdzi się USB Image Tool lub HDD Raw Copy Tool. W Linuksie lub na Macu sprawdzi się dd albo ddrescue. Zapisz obraz na komputerze, nie na pendrivie.

Następnie skanuj obraz, a nie USB. Disk Drill to obsługuje i to jeden z powodów, dla których wysoko go oceniam przy takich zadaniach. Oryginał pozostaje nietknięty. Bezpieczniej, jeśli pliki są ważne.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby nie zapisywać nic nowego na dysku. Trochę nie zgadzam się jednak zbyt długo czekać. Pamięci flash czasem psują się bez ostrzeżenia, więc zrobiłbym obraz jak najszybciej, zamiast odkładać to na kilka dni.

Kilka kontroli, które ludzie pomijają:

1. Sprawdź daty i rozmiary plików w wynikach odzyskiwania. Pliki o rozmiarze zero bajtów to śmieci.
  2. Posortuj według oryginalnej ścieżki folderu, jeśli aplikacja to pokazuje.
  3. Najpierw odzyskaj małe pliki testowe, otwórz je, a potem przywróć resztę.
  4. Jeśli usunięty folder zawierał zdjęcia lub filmy, spodziewaj się części plików ze zmienionymi nazwami. Zawartość ma większe znaczenie niż nazwy.

Jeśli USB prosi o sformatowanie, zatrzymaj się. Nie klikaj tak.

Dodatkowo ten film to całkiem dobry szybki poradnik, jeśli twój USB jest uszkodzony, jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku USB.

Jeśli chcesz najbezpieczniejszą drogę, najpierw utwórz obraz, potem przeskanuj go Disk Drill, a następnie przywróć dane na inny dysk. To moim zdaniem najczystsza ścieżka.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @himmelsjager: jeśli usunięcie folderu nastąpiło na komputerze z Windows, najpierw sprawdź, czy pliki nie były wcześniej synchronizowane albo zapisane w pamięci podręcznej gdzie indziej. Ludzie od razu sięgają po programy do odzyskiwania, ale czasem „odzyskanie” polega po prostu na znalezieniu starszej kopii w Historii plików, OneDrive, Ostatnich plikach, folderach tymczasowych Office albo nawet w pozostałościach Photoshopa lub AutoRecover. Nudna odpowiedź, ale czasem oszczędza godziny.

Poza tym lekko nie zgadzam się z osobami, które w każdej sytuacji powtarzają „najpierw zawsze zrób obraz”. Jeśli USB jest sprawne, montuje się normalnie i doszło tylko do zwykłego usunięcia, tworzenie obrazu może być dla niektórych przesadą i tylko dodaje kolejny krok, który mogą zepsuć. Jeśli pendrive zachowuje się dziwnie, tak, zrób jego obraz. Jeśli działa stabilnie, bezpośrednie skanowanie w trybie tylko do odczytu zwykle jest w porządku.

Czego bym nie robił, to nie próbował w kółko losowych narzędzi do „naprawy USB”. Te aplikacje uwielbiają „naprawiać” rzeczy aż do całkowitego zniszczenia. To samo dotyczy komunikatów o formatowaniu. Jeśli Windows mówi, że dysk wymaga sformatowania, to nie jest zaproszenie, tylko pułapka.

Skoro pytasz o bezpieczne odzyskiwanie, skupiłbym się na oprogramowaniu, które pozwala podejrzeć pliki przed przywróceniem. Właśnie tutaj Disk Drill jest naprawdę przydatny przy pamięciach flash, szczególnie jeśli usunąłeś cały folder i musisz ustalić, co jeszcze jest nienaruszone. Najpierw odzyskaj kilka plików testowych, otwórz je, a potem dopiero odzyskaj resztę. Jeśli podgląd działa, to bardzo dobry znak.

Jeśli chcesz porządny poradnik krok po kroku, ten recenzja Disk Drill i przewodnik odzyskiwania plików z USB jest całkiem łatwy do śledzenia.

I jeszcze jedna irytująca, ale prawdziwa rzecz: jeśli folder zawierał mnóstwo małych plików, szanse na odzyskanie mogą być gorsze niż w przypadku kilku dużych. Pamięci flash są tanie, szybkie i czasem dość tandetne. Tak po prostu jest.

Jedna kwestia, której moim zdaniem nie podkreśla się wystarczająco: przed wyborem trybu odzyskiwania sprawdź system plików USB. W exFAT i FAT32 usunięte wpisy mogą szybciej znikać z tabeli katalogów, więc głębokie skanowanie ma zwykle większe znaczenie. W NTFS czasem udaje się odzyskać lepsze oryginalne nazwy i strukturę folderów. To mocno zmienia oczekiwania.

Trochę nie zgadzam się z @espritlibre, że tworzenie obrazu to przesada. W przypadku małego, sprawnego pendrivea może tak. Ale przy czymkolwiek niezastąpionym nadal wolę poświęcić 10 dodatkowych minut na ostrożność, niż później żałować jednego wadliwego ponownego podłączenia. Z drugiej strony uważam też, że ludzie przesadzają z tworzeniem obrazu, gdy pliki mają małą wartość, a dysk jest ewidentnie stabilny.

Kilka dodatkowych rzeczy do wypróbowania, które uzupełniają to, co omówili już @himmelsjager, @espritlibre i @mikeappsreviewer:

• Wypróbuj inny port USB, najlepiej bezpośrednio na płycie głównej, a nie przez hub
  • Wyłącz autoodtwarzanie i skanowanie antywirusowe po podłączeniu, jeśli twój program AV ma tendencję do czyszczenia nośników wymiennych
  • Jeśli usunięcie nastąpiło w Windows, sprawdź, czy folder nie został faktycznie przeniesiony przez pomyłkę podczas przeciągania zamiast usunięty. Użyj wyszukiwania na USB według typu pliku lub części nazwy pliku
  • Jeśli pliki były dokumentami, przeszukaj komputer pod kątem kopii tymczasowych, takich jak pliki Office ~ lub autozapisy

Jeśli skanujesz, Disk Drill to rozsądny wybór, ponieważ podgląd i grupowanie plików ułatwiają selekcję.

Zalety Disk Drill:

• przejrzysty interfejs
  • skanuje obrazy i dyski wymienne
  • podgląd pomaga uniknąć przywracania śmieci
  • przyzwoita obsługa systemów plików

Wady:

• głębsze skany mogą zwracać wiele plików ze zmienionymi nazwami
  • limity darmowego odzyskiwania zależą od platformy i wersji
  • nie jest najszybszy na zaśmieconych dyskach

Jeśli Disk Drill czegoś nie znajdzie, PhotoRec jest brzydki, ale czasem zaskakująco dobry przy surowym odzyskiwaniu. Po prostu spodziewaj się utraconych nazw plików i folderów.