Mój dysk NTFS z dnia na dzień stał się RAW — czy mogę naprawić partycję RAW?

Mój dysk twardy NTFS działał wczoraj bez problemu, ale dziś nagle pokazuje się jako partycja RAW i nie mogę otworzyć żadnych plików. Zarządzanie dyskami widzi dysk, ale Windows mówi, że trzeba go sformatować, zanim będę mógł go używać. Mam na nim ważne dane i potrzebuję pomocy w ustaleniu, co to spowodowało oraz jaki jest najbezpieczniejszy sposób naprawy dysku NTFS w formacie RAW bez utraty wszystkiego.

Spotkałem się z tym kiedyś na starym dysku NTFS i najpierw zająłem się plikami. Na początku nie próbowałem naprawiać partycji RAW.

RAW zazwyczaj oznacza, że Windows utracił kontrolę nad systemem plików. Twoje dane często nadal tam są, ale struktura została uszkodzona na tyle, że system operacyjny przestaje ją rozpoznawać. Widziałem to po nagłym wyłączeniu, nieprawidłowym odłączeniu USB, uszkadzających się sektorach, a raz nawet bez żadnej oczywistej przyczyny. Partycja była wcześniej NTFS, a po kolejnym uruchomieniu stała się RAW. Dlatego traktowałbym to jako uszkodzenie systemu plików, dopóki nie zostanie udowodnione, że jest inaczej.

Jeśli CHKDSK mówi Typ systemu plików to RAW. CHKDSK nie jest dostępny dla dysków RAW., to zgadza się z tym, jak działa Windows. Nie wymuszałbym prób naprawy. Na razie też bym jej nie formatował. Oba kroki mogą jeszcze bardziej skomplikować odzyskiwanie danych.

Co bym zrobił, po kolei

1. Przestań cokolwiek zapisywać na dysku.
  2. Najpierw skopiuj z niego pliki.
  3. Partycją zajmij się później.
  4. Przywróć odzyskane pliki z powrotem, gdy dysk znów będzie stabilny.

Jeśli chodzi o odzyskiwanie danych, miałem całkiem dobre doświadczenia z Disk Drill. W moim przypadku pomogło coś prostego. Program skanował powierzchnię dysku w poszukiwaniu danych możliwych do odzyskania, zamiast polegać na uszkodzonych metadanych systemu plików.

Jak bym to uruchomił

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie instaluj go na tym RAW.
  2. Uruchom program, a następnie wybierz uszkodzony dysk lub partycję RAW.
  3. Kliknij Search for Lost Data.
  4. Jeśli zapyta o typ skanowania na urządzeniu zewnętrznym, prawie zawsze wybrałbym Universal Scan.
  5. Przełączyłbym się na Advanced Camera Recovery tylko wtedy, gdy szukasz pofragmentowanego wideo z urządzenia takiego jak wideorejestrator, dron lub karta aparatu.
  6. Pozwól skanowaniu się zakończyć. Nie ruszaj dysku, gdy program pracuje.
  7. Otwórz Review found items i wyświetl podgląd kilku plików, zanim cokolwiek zapiszesz.
  8. Wybierz to, co ważne, kliknij Recover, a następnie zapisz wszystko na innym dysku.

Gdy sprawdzisz, że odzyskane pliki otwierają się poprawnie, dopiero wtedy zająłbym się samą partycją.

Co później zrobić z partycją RAW

Jeśli chcesz spróbować przywrócić stary układ partycji, warto wypróbować TestDisk. Widziałem, jak odzyskiwał wpisy tablicy partycji w przypadkach, gdy Windows poddawał się zbyt wcześnie.

Jeśli TestDisk zawiedzie albo jeśli nie zależy Ci na przywróceniu oryginalnej struktury, wybrałbym prostą drogę w Zarządzaniu dyskami. W razie potrzeby usuń partycję RAW, utwórz Nowy wolumin prosty, wykonaj szybkie formatowanie, a potem skopiuj z powrotem odzyskane pliki.

Jedna rzecz, o której ludzie zapominają w przypadku dysków SSD

Jeśli ten dysk to SSD, nie zwlekałbym z nim przez kilka dni. TRIM zmienia zasady gry. Usunięte bloki na dyskach SSD z czasem zwykle stają się niemożliwe do odzyskania. Z tego, co widziałem, stan RAW nie zawsze od razu uruchamia TRIM, ale dodatkowe zapisy i bezcelowe ponowne próby nadal działają na twoją niekorzyść.

Kiedy przestałbym używać oprogramowania

Jeśli dysk raz się pojawia, a raz znika, znika podczas skanowania, zaczyna klikać, zgrzytać albo wielokrotnie się rozłącza, na tym bym poprzestał. To zaczyna wyglądać mniej na uszkodzenie systemu plików, a bardziej na problem sprzętowy. W takim przypadku bezpieczniejszym wyborem jest profesjonalna firma zajmująca się odzyskiwaniem danych, zwłaszcza jeśli pliki są ważne.

RAW na dysku NTFS nie zawsze oznacza, że Twoje pliki przepadły. Często oznacza to, że Windows utracił mapę systemu plików. Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: nie formatuj najpierw.

Gdzie trochę się różnię, to wolę sprawdzić ścieżkę sprzętową przed długim skanowaniem odzyskiwania. Zamień kabel USB. Wypróbuj inny port. Jeśli to dysk zewnętrzny, użyj innej obudowy lub stacji dokującej SATA. Widziałem, jak słabe mostki USB powodowały, że zdrowy wolumin NTFS był wykrywany jako RAW. Wykluczenie tego zajmuje 5 minut.

Krótka lista wstępnej diagnostyki.

1. Sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub smartctl.
  2. Jeśli stan wygląda źle, najpierw sklonuj dysk czymś takim jak ddrescue.
  3. Jeśli stan wygląda dobrze, odzyskaj pliki na inny dysk.
  4. Po odzyskaniu wyczyść dysk i odbuduj partycję.

Jeśli chodzi o odzyskiwanie plików, Disk Drill to solidny wybór, ponieważ odczytuje dane mimo uszkodzonych metadanych NTFS i wyciąga pliki, skanując dysk. Jeśli potrzebujesz prostego wyjaśnienia typowego błędu, to dobrze to opisuje: jak naprawić błąd CHKDSK niedostępny dla dysków RAW.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli stało się to z dnia na dzień na dysku systemowym po awarii lub wymuszonym wyłączeniu, uruchom:
sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

To nie naprawi partycji danych RAW, ale pomoże, jeśli sterowniki magazynu Windows lub pliki systemowe też zostały uszkodzone. Niewielka różnica, ale warto o tym wiedzieć.

Jeśli SMART pokazuje rosnącą liczbę realokowanych lub oczekujących sektorów, przestań bawić się naprawami i najpierw zgraj dane. To zwykle jest moment, w którym stan dysków szybko się pogarsza.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @viajantedoceu w jednej kwestii: nie klikaj Format tylko dlatego, że Windows cię nęka. Ale jestem trochę mniej skłonny do wczesnej próby naprawy partycji, ponieważ RAW często jest objawem, a nie prawdziwym problemem.

Dodałbym jeszcze to: sprawdź typ i rozmiar partycji w DiskPart, zanim zrobisz cokolwiek inwazyjnego. Jeśli wolumin nagle pokazuje zły rozmiar, brak etykiety albo dziwne przesunięcia, może to wskazywać na uszkodzoną tablicę partycji, a nie wyłącznie uszkodzenie NTFS.

Sprawdź też w Podglądzie zdarzeń w sekcji System błędy Ntfs, Disk i storahci z czasu, gdy partycja zmieniła się na RAW. To może powiedzieć, czy był to jednorazowy problem z systemem plików, czy dysk lub kontroler szwankował przez całą noc.

Jeśli dane są ważne, najpierw wykonaj obraz sektor po sektorze, jeśli masz na to miejsce. Pracuj na obrazie, nie na oryginale. To bezpieczniejsze niż wielokrotne skanowanie niestabilnego dysku. Jeśli chcesz tylko odzyskać pliki, Disk Drill jest rozsądną opcją, ponieważ potrafi przeskanować partycję RAW i odzyskać pliki na inny dysk bez polegania na uszkodzonej strukturze NTFS.

Jednej rzeczy na pewno nie robiłbym od razu: nie próbuj przypadkowych narzędzi typu konwerter RAW na NTFS. Większość z nich to podejrzany badziew.

Więcej praktycznych przypadków znajdziesz w tym wątku: zobacz, jak ludzie odzyskiwali pliki z zewnętrznego dysku twardego, który zmienił się na RAW

Krótka wersja: tak, partycję RAW często da się naprawić, ale najpierw odzyskaj dane albo wykonaj ich obraz, a dopiero potem odbuduj partycję. Jeśli dysk wydaje dźwięki lub się zawiesza, przestań przy nim majstrować, bo to już obszar awarii sprzętowej.

Podzieliłbym to na dwa osobne pytania: czy dane nadal tam są oraz czy sam dysk jest godny zaufania. @viajantedoceu, @techchizkid i @mikeappsreviewer dobrze omówili podejście najpierw odzyskiwanie, ale jestem trochę mniej przekonany, że każda zmiana na RAW to po prostu uszkodzenie NTFS. Czasami Windows zgłasza RAW, ponieważ pierwsze czytelne struktury NTFS trafiają na uszkodzone sektory, a reszta woluminu pod spodem może nadal być w porządku.

Kilka kontroli, które bym wykonał, a których nie podkreślono wystarczająco:

• W Zarządzaniu dyskami porównaj dokładną pojemność partycji z tym, jaka była wcześniej.
  • W Menedżerze urządzeń odinstaluj dysk w sekcji Dyski, odłącz go, podłącz ponownie i pozwól systemowi Windows wykryć go na nowo.
  • Jeśli to zewnętrzny HDD, nasłuchuj ponownych prób rozpędzenia talerzy albo cichego rytmicznego klikania. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Jedna rzecz, z którą nie spieszyłbym się, to TestDisk, jeśli dysk jest niestabilny. Świetne narzędzie na sprawnym sprzęcie, ryzykowne na dysku, który ciągle przekracza limity czasu odpowiedzi.

Jeśli potrzebujesz głównie plików, Disk Drill ma sens.

Zalety

• Dobrze skanuje partycje RAW
  • Łatwy podgląd plików możliwych do odzyskania
  • Mniej onieśmielający niż wiele narzędzi do odzyskiwania danych

Wady

• Głębokie skanowanie może trwać bardzo długo
  • Nazwy plików/folderów mogą zostać częściowo utracone, jeśli metadane NTFS są poważnie uszkodzone
  • Najlepsze wyniki nadal zależą od stanu dysku

Moim zdaniem: jeśli dysk się rozłącza, zawiesza Eksplorator lub z minuty na minutę działa coraz wolniej, przerwij próby programowe i najpierw wykonaj jego obraz. Jeśli pozostaje stabilny, odzyskaj dane na inny dysk za pomocą Disk Drill, a potem całkowicie go wyczyść, utwórz partycje na nowo i przetestuj dysk, zanim znów mu zaufasz. Jeśli drugi raz przełączy się na RAW, wycofaj go z użycia.