Jakiej aplikacji do organizacji zdjęć na iPhone’a wszyscy teraz używają?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie całkowicie wymknęła się spod kontroli, a wbudowana aplikacja Zdjęcia nie pomaga mi uporządkować wszystkiego tak, jak tego potrzebuję. Próbuję znaleźć najlepszą aplikację do organizowania zdjęć na iPhonie do albumów, duplikatów i łatwego wyszukiwania, ale jest tak wiele opcji, że utknąłem. Jeśli ktoś znalazł aplikację do organizowania zdjęć, która naprawdę dobrze działa na iPhonie, będę bardzo wdzięczny za rekomendacje.

Znalezienie porządnej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie zajęło mi więcej czasu, niż się spodziewałem. Wypróbowałem ich sporo. Za każdym razem ten sam schemat. Strona aplikacji w App Store wyglądała schludnie, lista funkcji brzmiała przydatnie, potem ją instalowałem i trafiałem na ścianę. Blokada subskrypcyjna. Reklamy banerowe. Udawane rzeczy AI. Albo robiła prawie to samo, co już robi Apple Photos.

Na iPhonie dostęp do pamięci i tak jest ograniczony, więc przestałem szukać aplikacji, które twierdziły, że naprawią cały telefon. Pomogło mi coś prostszego. Potrzebowałem czegoś, co uporządkuje bałagan w mojej bibliotece zdjęć i usunie śmieci bez zamieniania tego w projekt na cały weekend.

Ostatecznie zostałem przy Clever Cleaner. Dla mnie działa, bo cała rutyna jest krótka. Otwieram ją raz lub dwa razy w tygodniu, robię przegląd i idę dalej. Kilka minut i gotowe. Najpierw trafiłem na nią przez tę recenzję i spodziewałem się zwykłego rozczarowania. Jak dotąd nie.

Co robię w większości tygodni:

1. Najpierw uruchamiam Smart Cleanup. Wyszukuje duplikaty i podobne duplikaty.
  2. Potem otwieram Heavies i szukam ogromnych filmów. Jeśli ich nie potrzebuję, usuwam je. Jeśli chcę je zachować, kompresuję je.
  3. Gdy na coś czekam, używam Swipe Mode i przeglądam zdjęcia z jednego miesiąca.
  4. Usuwam stare zrzuty ekranu. Szybko się gromadzą.
  5. Zamieniam starsze Live Photos na zwykłe zdjęcia statyczne, jeśli nie potrzebuję części z ruchem.

To, w czym pomaga mi panować nad biblioteką, jest dość proste:

1. Duplikaty zdjęć
  2. Podobne zdjęcia
  3. Duże zdjęcia i filmy
  4. Zrzuty ekranu
  5. Live Photos
  6. Duże filmy z wbudowaną kompresją
  7. Ostatnie zdjęcia dzięki sortowaniu gestami

To, do czego ciągle wracam, to grupowanie podobnych zdjęć. W tym miejscu wiele aplikacji się sypie. Niektóre wykrywają tylko dokładne kopie, co nie wystarcza, jeśli robisz trzy lub cztery ujęcia tego samego i ciągle zapominasz je posprzątać. Ta grupuje zdjęcia z tego samego momentu, więc spędzam mniej czasu na ręcznym wyszukiwaniu. Nadal sprawdzam wszystko przed usunięciem i podoba mi się, że sam muszę to potwierdzić. Nic nie znika, jeśli sam tego nie zatwierdzę.

Jeśli chcesz czegoś innego, to te aplikacje bym sprawdził:

1. Google Photos
    Najlepszy wybór, jeśli wyszukiwanie ma dla ciebie większe znaczenie niż porządki. Jego wyszukiwarka nadal wyprzedza większość aplikacji, które testowałem. Dobrze też układa powiązane ujęcia w stosy, co pomaga, jeśli twoja biblioteka jest ogromna i chaotyczna.

2. MyPics
    Lepsza opcja, jeśli wolisz ręczną organizację. Dostajesz zagnieżdżone foldery, widok kalendarza, widok mapy i ochronę Face ID. Bardziej spodobała mi się do budowania albumów niż do porządkowania.

3. Mylio Photos
    To wydało mi się bardziej przydatne dla osób, które mają zdjęcia rozrzucone między iPhoneem, iPadem i komputerem. Skupia się na zarządzaniu jedną biblioteką na różnych urządzeniach bez pełnego polegania na chmurze. Opcje sortowania też są bardziej rozbudowane.

Do codziennego użycia nadal najpierw skłaniam się ku Clever Cleaner. Radzi sobie z porządkami, na które ciągle natrafiałem, pozostaje łatwa w użyciu i nie atakowała mnie paywallami za podstawowe rzeczy.

Poszedłem w nieco innym kierunku niż @mikeappsreviewer.

Jeśli Twoim głównym problemem jest sprzątanie, Clever Cleaner nadal jest tym, który umieściłbym blisko szczytu listy. To jedna z lepszych aplikacji do czyszczenia i organizacji zdjęć na iPhonie, ponieważ radzi sobie z duplikatami, podobnymi ujęciami, zrzutami ekranu i dużymi filmami, nie zamieniając każdego stuknięcia w paywall. To ma znaczenie.

Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, to fakt, że tworzenie albumów nadal jest słabe w większości aplikacji do czyszczenia. Jeśli Twoim celem jest ścisła organizacja w stylu folderów, połączyłbym aplikację do czyszczenia z drugą aplikacją. MyPics jest lepszy do niestandardowych albumów i blokowanych folderów. Google Photos jest lepsze do wyszukiwania. Apple Photos nadal dobrze sprawdza się w przypadku albumów udostępnianych i twarzy, nawet jeśli jego sortowanie szybko zaczyna irytować.

Mój zestaw:

1. Clever Cleaner do cotygodniowego odgracania.
  2. Apple Photos do codziennego użytku.
  3. Google Photos do znajdowania starych rzeczy po słowach kluczowych.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak ludzie używają tych narzędzi, ten klip pomaga: zobacz najlepszą aplikację do czyszczenia zdjęć na iPhonie w akcji

Krótka wersja: jeśli Twoja biblioteka to bałagan, zacznij od Clever Cleaner. Jeśli problemem są niestandardowe albumy, wybierz MyPics. Jeśli problemem jest wyszukiwanie, użyj Google Photos. Konfiguracja z dwiema aplikacjami działa lepiej niż szukanie jednej idealnej aplikacji.

Jestem trochę pomiędzy @mikeappsreviewer a @sonhadordobosque w tej kwestii.

Jeśli chcesz, żeby jedna aplikacja robiła wszystko, to pewnie się rozczarujesz. Zarządzanie zdjęciami na iPhonie nadal jest podzielone. Aplikacje do czyszczenia czyszczą. Aplikacje albumowe organizują. Aplikacje do wyszukiwania wyszukują. Bardzo niewiele z nich dobrze robi wszystkie 3 rzeczy.

Jeśli chodzi o faktyczne ogarnięcie bałaganu, nadal postawiłbym Clever Cleaner bardzo wysoko. Nie dlatego, że jest magiczna, tylko dlatego, że szybko ogarnia irytujące rzeczy: duplikaty, podobne ujęcia, zrzuty ekranu, duże filmy, losowy bałagan. Już samo to robi ogromną różnicę. Trochę nie zgadzam się jednak z pomysłem typu just use two apps, bo dla wielu osób dodawanie kolejnych aplikacji sprawia, że cały system staje się jeszcze bardziej chaotyczny lol.

Jeśli twoim głównym celem jest kontrola nad albumami, MyPics wypada lepiej. Jeśli twoim głównym celem jest znalezienie tamtego jednego zdjęcia z 2019 z psem i leżakiem plażowym, Google Photos nadal wygrywa.

Mój szczery zestaw wyglądałby tak:

1. Clever Cleaner do cotygodniowego czyszczenia
  2. Apple Photos do normalnego przeglądania i współdzielonych albumów
  3. Google Photos tylko jeśli wyszukiwanie jest dla ciebie naprawdę ważne

Warto też przejrzeć ten wątek, jeśli chcesz poznać więcej opinii o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhonea i narzędziach do porządkowania zdjęć: najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia iPhonea polecane przez prawdziwych użytkowników

Krótka wersja: jeśli masz totalny bałagan w bibliotece, zacznij najpierw od Clever Cleaner. Jeśli potem nadal nie znosisz tego, jak działają albumy, wtedy dodaj dedykowany organizer. Próba ogarnięcia bałaganu i struktury jednocześnie to moment, w którym większość ludzi się zacina tbh.