Jakie oprogramowanie polecacie do odzyskiwania danych z sformatowanego pendrivea?

Przypadkowo sformatowałem mój pendrive USB przed wykonaniem kopii zapasowej ważnych plików, w tym zdjęć i dokumentów służbowych. Szukam niezawodnego oprogramowania do odzyskiwania danych, które potrafi odzyskać pliki z sformatowanego pendrive’a bez pogarszania sytuacji. Jeśli ktoś ma rekomendacje lub wskazówki dotyczące najlepszych narzędzi do odzyskiwania danych z USB, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

To przydarzyło mi się kiedyś z firmowym USB i pierwsza rzecz, której się nauczyłem, była prosta. Format nie zawsze oznacza, że Twoje pliki przepadły.

Najważniejszy jest rodzaj formatowania.

Jeśli dysk został poddany szybkiemu formatowaniu, Twoje szanse są często całkiem dobre. Taki proces zwykle kończy się szybko, w kilka sekund, i głównie czyści rekordy systemu plików. Twoje pliki często nadal znajdują się na dysku, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą.

Pełne formatowanie to inna historia. Ten proces nadpisuje nośnik, więc zwykłe programy do odzyskiwania danych zazwyczaj nie przywrócą niczego przydatnego.

Przez lata myliłem się w jednej kwestii: nie istnieje prawdziwy przycisk unformat dla dysku USB. Gdy formatowanie już się wydarzyło, to się wydarzyło. Narzędzia do odzyskiwania nie cofają tego procesu. Skanują urządzenie, szukają pozostałości danych plików i próbują odtworzyć to, co znajdą.

Jeśli zależy Ci na plikach, przestań używać tego USB już teraz.

Nie kopiuj niczego na niego.
Nie formatuj go ponownie.
Nie uruchamiaj CHKDSK.
Nie próbuj losowych narzędzi naprawczych.

Każdy zapis zmniejsza Twoje szanse. Nauczyłem się tego w bolesny sposób na starym pendrivie SanDisk. Ciągle przy nim grzebałem, a potem połowa zdjęć nadawała się do kosza.

To, co zrobiłbym dalej, to użycie aplikacji do odzyskiwania i utrzymanie całego procesu w czystości. Korzystałem wcześniej z Disk Drill, głównie dlatego, że układ jest łatwy do śledzenia i program nie utrudniał mi pracy.

Kroki, które bym wykonał:

1. Zainstaluj Disk Drill na wewnętrznym dysku komputera. Nie instaluj go na USB, z którego chcesz odzyskać dane.
  2. Podłącz sformatowany pendrive.
  3. Otwórz Disk Drill i wybierz USB z listy urządzeń.
  4. Kliknij Search for Lost Data, a następnie wybierz Universal Scan, gdy pojawi się taka opcja.
  5. Pozwól skanowaniu zakończyć się w całości. Możesz podejrzeć wyniki wcześniej, ale ja bym poczekał. Miałem lepsze rezultaty, robiąc właśnie tak.
  6. Podejrzyj to, co się pojawi. Jeśli zdjęcie lub dokument otwiera się poprawnie w podglądzie, szanse na odzyskanie tego pliku są zwykle większe.
  7. Odzyskaj pliki na inny dysk, nie z powrotem na to samo USB.

Jedna rzecz, którą ludzie pomijają, a której ja bym nie pomijał, jeśli dysk wygląda na niestabilny, to opcja obrazu dysku. Disk Drill pozwala utworzyć obraz bajt po bajcie z USB. Jeśli pendrive ciągle się rozłącza, zgłasza błędy odczytu albo zachowuje się dziwnie, najpierw utwórz jego obraz, a potem skanuj obraz. Zrobiłem tak kiedyś z umierającym pendrivem i uratowało mnie to przed drugim podejściem na zawodzącym sprzęcie.

Nie panikuj też, jeśli odzyskane pliki wrócą z brzydkimi nazwami albo bez folderów. Po formatowaniu zdarza się to bardzo często. Najważniejsze jest sprawdzenie, czy sam plik nadal się otwiera i czy jego zawartość jest nienaruszona.

Więc tak, odzyskanie danych z sformatowanego pendrivea jest często możliwe, głównie po szybkim formatowaniu. Czas ma znaczenie. Zostaw dysk w spokoju, zeskanuj go jak najszybciej i zapisz odzyskane pliki w innym miejscu.

Patrzyłbym na to od strony typu plików, a nie tylko formatu.

W przypadku zdjęć i dokumentów roboczych PhotoRec nadal jest jednym z najlepszych darmowych wyborów. Ignoruje uszkodzony system plików i odzyskuje pliki po sygnaturach. Wyciąga JPG, PNG, PDF, DOCX, XLSX, ZIP i wiele innych. Minusem jest to, że nazwy plików i foldery często przepadają. Bałagan, ale bywa bardzo przydatny.

Warto też spróbować Recuva, jeśli formatowanie było lekkie, a USB nadal jest sprawne. Gorzej radzi sobie z mocno uszkodzonymi systemami plików, ale jest szybki i prosty.

Częściowo nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Pełne formatowanie to zła wiadomość, owszem. Ale w nowszych wersjach Windows wyniki różnią się w zależności od urządzenia i ścieżki formatowania, więc i tak bym przeskanował nośnik, zanim całkiem go skreślisz. Widziałem dziwne przypadki brzegowe.

Jeśli chcesz najłatwiejszą, najbardziej uniwersalną opcję, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania danych z sformatowanego USB. Z mojego doświadczenia zwykle radzi sobie lepiej niż Recuva z mieszanymi typami plików z pamięci flash.

Najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z sformatowanego pendrivea USB

Poza tym, jeśli chcesz szybki materiał poglądowy o odzyskiwaniu, to to jest całkiem niezłe:
obejrzyj ten klip o odzyskiwaniu danych z USB

Mój ranking byłby taki:

1. PhotoRec, darmowy, brzydki, skuteczny.
  2. Disk Drill, najłatwiejszy interfejs, dobre wyniki skanowania.
  3. Recuva, szybki pierwszy przebieg.

Odzyskuj na komputer, nie na USB. Jeśli pliki są bardzo ważne, przestań testować zbyt wiele narzędzi po pierwszym głębokim skanowaniu i najpierw sklonuj dysk.

Byłbym trochę ostrożniejszy niż @mikeappsreviewer i @reveurdenuit z przeskakiwaniem między wieloma aplikacjami od razu. Każde skanowanie jest teoretycznie tylko do odczytu, jasne, ale tanie pendrive’y mogą zacząć zachowywać się podejrzanie bardzo szybko, gdy już ulegają awarii.

Mój wybór jeśli chodzi o odzyskiwanie danych z sformatowanego pendrive’a to nadal Disk Drill, głównie dlatego, że dobrze radzi sobie z pamięciami USB, pozwala podejrzeć pliki możliwe do odzyskania i jest mniej upierdliwy niż wiele starszych narzędzi. Przy zdjęciach i dokumentach biurowych to ma znaczenie. Jeśli formatowanie było szybkie, są na to realne szanse. Jeśli było pełne, szanse mocno spadają, ale nadal nie nazwałbym tego niemożliwym, dopóki nie przeskanujesz nośnika.

Co zrobiłbym inaczej:

• najpierw sprawdź zgłaszaną pojemność USB
  • jeśli nagle pokazuje złą pojemność, zatrzymaj się i podejrzewaj problemy sprzętowe lub z kontrolerem
  • jeśli pliki są bardzo ważne, najpierw wykonaj obraz nośnika
  • odzyskuj najpierw tylko pliki o najwyższej wartości, nie wszystko

Poza tym nie oceniaj powodzenia po strukturze folderów. Po formatowaniu nazwy plików mogą wrócić uszkodzone, a foldery mogą zniknąć, ale same pliki nadal mogą być w porządku.

Jeśli chcesz poczytać więcej o odzyskiwaniu plików z sformatowanego pendrive’a, to jest akurat całkiem trafne:
jak odzyskać pliki z sformatowanego pendrive’a

Krótka wersja:

• Najlepsza łatwa opcja: Disk Drill
  • Najlepsza darmowa opcja siłowa: PhotoRec
  • Szybka oldschoolowa opcja: Recuva

Jeśli dysk ciągle się rozłącza albo powoduje zawieszanie się Windowsa, odpuść eksperymenty z oprogramowaniem i potraktuj to jak uszkodzone urządzenie, a nie tylko problem z usuniętymi plikami. Ten aspekt jest szczerze mówiąc bardzo często pomijany.