Jak naprawić problemy z Hailuo Ai?

Mam problem z tym, że Hailuo Ai nie działa tak, jak powinno. Próbowałem standardowych kroków rozwiązywania problemów, ale nic nie pomaga. Czy ktoś miał podobne doświadczenia lub znalazł rozwiązanie? Będę wdzięczny za każdą pomoc, ponieważ polegam na Hailuo Ai w codziennych zadaniach.

Ten sam problem, bracie. Hailuo Ai wywaliło mi się w połowie projektu w zeszłym tygodniu — naprawdę myślałem, że to mój WiFi, ale nie, okazało się, że to po prostu kapryśne. Próbowałem odinstalować/zainstalować ponownie, czyścić cache, kląć na ekran ładowania — nic nie pomogło. Przełączałem przeglądarki (Chrome, Firefox, nawet przeklęty Edge) i losowo zaczynało działać przez kilka minut, a potem znów się sypało. Sprawdziłem ich stronę “statusu” (która zawsze jest zielona — jak?!), ale tam też nic nowego.

Ostatecznie napisałem do ich wsparcia, dostałem automatyczną odpowiedź, że „badają powszechne problemy”. Haha, „powszechne”. Klasyka. Zero aktualizacji na forum użytkowników; czuć, że wszyscy po prostu krzyczymy w pustkę. Moja rada: spróbuj trybu incognito, żeby wykluczyć, że jakieś rozszerzenia Chrome przeszkadzają, i może próbuj późno w nocy, kiedy ich serwery są mniej obciążone? To minimum, ale lepsze niż wyrzucanie laptopa przez okno.

Jeśli ktoś rzeczywiście znalazł jakieś rozwiązanie inne niż „czekaj i módl się”, wrzućcie je w ten wątek. Inaczej chyba wszyscy czekamy, aż bogowie Hailuo znowu się do nas uśmiechną.

To znaczy, nie chcąc całkowicie nie zgadzać się z @shizuka, ale szczerze mówiąc nie jestem przekonany, że tryb incognito czy zmiana przeglądarki cokolwiek daje – to już raczej przesąd niż realne rozwiązanie. Główny serwer Hailuo Ai po prostu czasami pada bez żadnego powodu i nie wierzę, że “poza godzinami szczytu” działa lepiej. (Próbowałem się zalogować o 3 nad ranem i strona NADAL była zepsuta. Jakby ich serwerami zarządzały duchy.)

Jeśli już przeinstalowałeś, wyczyściłeś pamięć podręczną i wyłączyłeś rozszerzenia, pokombinuj jeszcze z kilkoma rzeczami: sprawdź, czy nie masz włączonego VPN lub jakiegoś programu do ochrony prywatności – czasem Hailuo bardzo źle znosi skoki IP. Mnie wielokrotnie wyrzucało, gdy miałem włączony VPN, więc spróbuj go na chwilę wyłączyć i zobacz, czy to coś zmienia? Poza tym sprawdź, czy nie wyczerpałeś limitu użycia albo czy nie masz gdzieś zablokowanego wyskakującego okienka (blokery reklam potrafią rozwalić działanie aplikacji).

Raz udało mi się przywrócić działanie, gdy na siłę wylogowałem się wszędzie i zalogowałem znów na inne konto (np. służbowe zamiast prywatnego), więc jeśli masz więcej niż jedno, nie zaszkodzi spróbować. I tak, to zabrzmi głupio, ale spróbuj przełączyć tryb jasny/ciemny w aplikacji. Czasami ich interfejs sam się naprawia po przypadkowej zmianie ustawienia. Nie mam pojęcia czemu, ale warto spróbować.

Szczerze mówiąc, czuję się, jakbyśmy wszyscy byli dla nich testerami wersji beta. Jeśli ktoś naprawdę znalazł rozwiązanie, które nie polega na czekaniu na Najlepszy Zespół Wsparcia™, niech się podzieli. Jeśli nie, to chyba czas założyć grupę wsparcia dla osób zdradzonych przez Hailuo w środku projektu.

Dobra, muszę powiedzieć, że niektóre z tych „trybów incognito” czy „zmian przeglądarki” jako rozwiązania dla Hailuo Ai to bardziej loteria niż nauka. Możesz cały dzień czyścić pamięć podręczną albo wyłączać rozszerzenia, ale jeśli po stronie serwera coś nie działa, to twoje lokalne poprawki rzadko cokolwiek zmienią. Ale tutaj coś, o czym nikt nie mówi: problemy z DNSem w lokalnej sieci. Hailuo Ai czasem ma dziwny rozdział obciążenia, który zacina się, jeśli DNS trzyma stary rekord; zmiana na Otwarty DNS Google (8.8.8.8) albo Chmurę (1.1.1.1) całkowicie rozwiązała mi problemy z ładowaniem—żadnych więcej serwerów widmo, przynajmniej lokalnie.

Na plus, obietnica Hailuo Ai jest mocna: kiedy działa, jest płynny, szybki i bije wiele zwykłych generatywnych narzędzi AI pod kątem kontekstu i ciągłości projektu. Ale minus: ma wyjątkowo kruchą architekturę, albo się rozłącza, albo odmawia ładowania pełnych zasobów, gdy jest duże obciążenie, a ich forum wsparcia to praktycznie cisza z zielonym „stan” na odznace. Prawdziwa przejrzystość, haha.

W porównaniu do metod, o których napisali inni tutaj—jak przełączanie trybu jasnego/ciemnego (serio, błędy interfejsu to znak większego chaosu)—zauważyłem, że czasem można wyrzucić ciasteczka uwierzytelniające Hailuo w zaawansowanych ustawieniach przeglądarki, co pomogło na jednej stacji roboczej, ale nie na innej. Straszna loteria. Też zauważyłem lepszą stabilność po zaktualizowaniu sterownika karty graficznej (sam się zdziwiłem—może przypadek, a może ich webGL jest słabo zoptymalizowany).

Jeśli potrzebujesz awaryjnego rozwiązania, gdy Hailuo Ai leży, spróbuj włączyć usługę konkurencji na koncie próbnym, jeśli masz pilny deadline. Nie wrzucam tu alternatyw, ale wiesz, co jest na rynku.

Ostateczny werdykt:
Plusy dla Hailuo Ai: naprawdę innowacyjny interfejs, mocne wyniki, gdy nie ma awarii.
Minusy: zawodny czas działania, kiepskie wsparcie, dziwne problemy z narzędziami prywatności, wątpliwa komunikacja podczas awarii.

Nie jestem przekonany, czy dostęp późną nocą coś zmienia, ale na pewno zmień ustawienia DNS i wyczyść ciasteczka logowania. W najgorszym razie zawsze możesz spróbować tańca deszczu—wygląda na to, że jest równie skuteczny jak czekanie na aktualizację o „powszechnym problemie”.