Możesz łatwo sprawdzić siłę sygnału WiFi na swoim Androidzie. Oto kilka wskazówek, które pomogą z problemami z słabym sygnałem, zwłaszcza w niektórych pomieszczeniach.
Przede wszystkim, Twój telefon z Androidem ma wbudowaną funkcję sprawdzania siły WiFi. Wystarczy, że przejdziesz do Ustawienia > Sieć i Internet > WiFi i spojrzysz na wskaźnik siły sygnału obok swojej sieci. Im więcej kresek widzisz, tym lepszy sygnał.
Jednakże, dla bardziej szczegółowej analizy możesz chcieć użyć aplikacji. Jest wiele aplikacji tego typu, ale gorąco polecam Netspot na Androida. Jest świetna do wizualizacji siły twojej sieci WiFi w różnych miejscach w domu. Pomaga to zlokalizować słabe punkty i ustalić, co może je powodować.
Dzięki NetSpot, możesz zobaczyć mapę ciepła siły sygnału, chodzić z urządzeniem i w czasie rzeczywistym sprawdzać, jak silny jest sygnał w różnych częściach domu. Super użyteczne, jeśli próbujesz znaleźć najlepsze miejsce dla routera lub dokonać dostosowań.
Inną popularną opcją jest Aplikacja WiFi Analyzer na Androida w Google Store. Ta aplikacja pokazuje szczegółową siłę sygnału i również rekomenduje mniej zatłoczone kanały. Pomaga to poprawić wydajność sieci.
Jeśli po tym wszystkim nadal masz słabe sygnały w niektórych pokojach, rozważ zakup wzmacniacza WiFi lub systemu mesh. Pomagają one pokryć większy obszar lepszym sygnałem.Mam nadzieję, że to pomoże!