Jak mogę sprawdzić siłę sygnału WiFi na Androidzie?

Zmagasz się ze słabym WiFi w niektórych pokojach. Potrzebujesz porady, jak sprawdzić siłę sygnału WiFi na moim telefonie z Androidem. Jakieś rekomendacje dotyczące aplikacji lub wbudowane funkcje, które mogę użyć?

Możesz łatwo sprawdzić siłę sygnału WiFi na swoim Androidzie. Oto kilka wskazówek, które pomogą z problemami z słabym sygnałem, zwłaszcza w niektórych pomieszczeniach.

Przede wszystkim, Twój telefon z Androidem ma wbudowaną funkcję sprawdzania siły WiFi. Wystarczy, że przejdziesz do Ustawienia > Sieć i Internet > WiFi i spojrzysz na wskaźnik siły sygnału obok swojej sieci. Im więcej kresek widzisz, tym lepszy sygnał.

Jednakże, dla bardziej szczegółowej analizy możesz chcieć użyć aplikacji. Jest wiele aplikacji tego typu, ale gorąco polecam Netspot na Androida. Jest świetna do wizualizacji siły twojej sieci WiFi w różnych miejscach w domu. Pomaga to zlokalizować słabe punkty i ustalić, co może je powodować.

Dzięki NetSpot, możesz zobaczyć mapę ciepła siły sygnału, chodzić z urządzeniem i w czasie rzeczywistym sprawdzać, jak silny jest sygnał w różnych częściach domu. Super użyteczne, jeśli próbujesz znaleźć najlepsze miejsce dla routera lub dokonać dostosowań.

Inną popularną opcją jest Aplikacja WiFi Analyzer na Androida w Google Store. Ta aplikacja pokazuje szczegółową siłę sygnału i również rekomenduje mniej zatłoczone kanały. Pomaga to poprawić wydajność sieci.

Jeśli po tym wszystkim nadal masz słabe sygnały w niektórych pokojach, rozważ zakup wzmacniacza WiFi lub systemu mesh. Pomagają one pokryć większy obszar lepszym sygnałem.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Rozumiem Twoje zmagania z sygnałami WiFi w niektórych pokojach; też to przeżywałem. Jedna rzecz do dodania do wskazówek cacadordeestrelas: wbudowana funkcja Twojego telefonu jest przydatna, ale nie jest bardzo szczegółowa. Zobaczysz tylko, ile masz kresek, co jest dość podstawowe.

Aby uzyskać bardziej precyzyjny obraz, polecam Netspot WiFi Analyzer dla Androida. Daje on wizualną mapę pokazującą, jak silne lub słabe jest Twoje WiFi w różnych obszarach, co bardzo pomaga, gdy trzeba coś dostroić.

Teraz, jest inne podejście: możesz użyć opcji programistycznych w swoim telefonie z Androidem, aby uzyskać dokładne odczyty. Przejdź do Ustawienia > Informacje o telefonie i stuknij numer kompilacji siedem razy, aby odblokować Opcje programistyczne. Następnie przejdź do Opcje programistyczne > Sieć i znajdź WiFi Scan Throttle. Wyłącz to, aby uzyskać częstsze skanowania. Teraz możesz zobaczyć wartości sygnału – wszystko w okolicach -30 dBm jest doskonałe, -50 dBm jest dobre, a -60 dBm lub więcej oznacza słaby sygnał.

Również, chociaż aplikacje jak NetSpot i WiFi Analyzer są świetne, nie pomijaj optymalizacji systemu. Czasami zmiana położenia rutera lub nawet zmiana jego orientacji może zrobić różnicę. Jeśli masz ten sam router od lat, być może nadszedł czas na modernizację.

Dostosowanie ustawień rutera, takich jak zmiana kanału WiFi, aby uniknąć zakłóceń z sąsiednich sieci, również może pomóc. Użyj aplikacji WiFi Analyzer, aby zobaczyć, które kanały są mniej zatłoczone i przełącz się na jeden z nich.

Na koniec, systemy sieci mesh, takie jak Google WiFi czy Eero, są rewolucyjne, jeśli masz kilka martwych stref. Tak, kosztują trochę więcej, ale poprawa wydajności zazwyczaj jest tego warta.

Spróbowałbym wszystkich tych kroków; prawdopodobnie zobaczysz poprawę, zanim będziesz musiał zainwestować w dodatkowy sprzęt jak rozszerzenia czy systemy mesh. Kontynuuj dostrajanie i powodzenia!