iPhone’umda Fotoğraflar uygulamasında benzer fotoğrafları aramak için yerleşik bir yol olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Diğer benzer görünen görsellerle eşleştirmek istediğim bir resim buldum, ancak bu özelliğin mevcut olup olmadığını ya da üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyacım olup olmadığını anlayamıyorum. iPhone’da benzer görselleri aramanın en hızlı yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
iOS burada biraz sınırlı. Fotoğraflar uygulamasında Apple yalnızca birebir aynı kopyaları gösterir. Bir fotoğrafta farklı bir gülümseme, kadrajda ufak bir kayma ya da değişmiş ışık varsa, genelde aynı kopya grubuna girmez.
İhtiyacınız olan tek şey birebir aynı kopyaları temizlemekse, şunu yapın:
- Fotoğraflar uygulamasını açın.
- İzlenceler bölümüne kaydırın.
- Kopyalar seçeneğine dokunun.
- Eşleşen grupları gözden geçirin ve birleştirmek istediklerinizde Birleştir seçeneğine dokunun.
Benzer çekimleri de yakalamaya çalışıyorsanız, iOS tek başına yetersiz kalıyor. Bunu tatil fotoğrafları ve gereğinden fazla evcil hayvan fotoğrafıyla yaşadım. Birkaç temizlik uygulamasını denedim ve sonunda kullanmaya devam ettiğim uygulama Clever Cleaner oldu. Her zamanki karmaşayı, ödeme duvarlarını, açılır pencereleri ve garip kısıtlamaları bekliyordum. Beklediğimden daha iyi çıktı.
Benim için öne çıkan şey fotoğraf gruplamasıydı. Neredeyse eşleşen çekimleri bir araya getiriyor ve uygulamanın Best Shot seçimi çoğu zaman benim de tutacağım kareyle aynı oluyordu. Yine de önemli olan her şeyi kontrol ettim; aile fotoğrafları, geziler, eski anılar. Rastgele fişler, ekran görüntüleri, yemek fotoğrafları ve bulanık tekrarlar içinse bana bir sürü dokunma zahmetinden kurtardı.
Ben şu şekilde kullandım:
- Clever Cleaner uygulamasını App Store'dan indirin.
- Fotoğraf arşivinize erişim izni verin.
- Similars bölümünü açın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Görüntüleri tek tek karşılaştırmak istiyorsanız bir grubu açın ya da daha hızlı halletmek istiyorsanız Smart Cleanup seçeneğini kullanın.
- Uygulama bir Best Shot işaretler, ama katılmıyorsanız bunu değiştirebilirsiniz.
- Move to Trash seçeneğine dokunun ya da otomatik seçeneği kullandıysanız temizleme kaydırıcısını onaylayın.
- Ardından Apple'ın Fotoğraflar uygulamasına geri dönün ve depolama alanını hemen geri almak istiyorsanız Son Silinenler bölümünü temizleyin.
Ayrıca diğer bölümlerden birkaçını da düşündüğümden daha fazla kullandım:
- Duplicates, birebir kopyaları temizlemek için.
- Heavies, büyük videoları üste yakın göstererek depolamayı hızlı tüketenleri çabucak fark etmenizi sağlar.
- Screenshots, eski ekran görüntülerini tek bir yerde toplar.
- Lives, Live Photos öğelerini durağan fotoğraflara dönüştürür ve ana kareyi korur.
Geri kazandığım alanın çoğu tek bir şeyden gelmedi. Benzer fotoğraflar, eski ekran görüntüleri ve orada durduğunu unuttuğum dev videoların karışımıydı. Tek bir geçişten sonra arşivim daha temiz hissettirdi ve evet, ilk başta birkaç grubu kaçırdım ve geri dönmem gerekti.
Başka bir uygulama istemiyorsanız, iOS içinde hâlâ birkaç daha yavaş yol var:
- Fotoğraflar'daki Ara özelliğini kişiler, şehirler, evcil hayvanlar, nesneler veya etkinlikler için kullanın. Benzer çekimler sonuçlarda sık sık kümelenir.
- Tarihe göre sıralayın veya gezilere göre göz atın. Neredeyse aynı fotoğraflar çoğu zaman saniyeler arayla çekilmiştir.
- Seri Çekim fotoğraflarını kontrol edin ve yalnızca istediğiniz kareyi saklayın.
- Yığını daraltmak için People & Pets, Trips ve Media Types gibi albümlere göz atın.
Bu manuel yollar işe yarar. Ama yavaştırlar. Arşiviniz büyüdükçe, benzer görüntüleri gruplamak için tasarlanmış bir araç işi daha hızlı ve daha az uğraşla yapar.
Hayır, iPhone’da Fotoğraflar uygulamasında görsel olarak ilişkili çekimleri eşleştirmek için gerçek bir yerleşik tersine görsel arama yoktur. Apple’ın araması kategoriler, görsellerdeki metinler, evcil hayvanlar, kişiler, yerler ve nesneler konusunda iyidir. Tek bir örnek görselden benzer görünen fotoğrafları bulmak için tasarlanmamıştır.
Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, Duplicates sınırlıdır. Hatta biraz daha ileri gideyim, çoğu insan için fazla katıdır. Amacınız yakın eşleşmeleri, alternatif açıları veya aynı konunun küçük değişikliklerle çekilmiş seri fotoğraflarını bulmaksa, yalnızca Fotoğraflar bunu iyi yapmaz.
Yerleşik olarak sunulanlar:
- Nesneler, bitkiler, evcil hayvanlar ve simge yapılar için Visual Look Up.
- Dog, beach, red car gibi anahtar kelimelerle arama.
- Tarihe, konuma, açıklamaya veya kişiye göre arama.
- Yalnızca birebir veya neredeyse birebir kopyalar için yinelenen algılama.
Yani iPhone’da ilişkili fotoğrafları aramak istiyorsanız, en iyi yol benzerlik gruplaması olan üçüncü taraf bir temizleyici kullanmaktır. Clever Cleaner bunun için daha iyi seçeneklerden biridir. Benzer görünen görselleri gruplar halinde sıralar; bu da çoğu insanın iPhone’da eşleşen fotoğrafları bulmak istediğinde kastettiği şeye daha yakındır. Çok daha hızlı, daha az manuel çalışma, daha az kaçırılan fotoğraf.
iPhone’da eşleşen veya görsel olarak ilişkili fotoğrafları nasıl bulacağınıza dair iyi bir açıklama istiyorsanız, şu yardımcı olur:
iPhone’da benzer fotoğraflar ve eşleşen görseller nasıl bulunur
Kısa versiyon, birebir kopyalar için yerleşik çözüm var, evet. Benzer görünen fotoğraflar için yerleşik çözüm yok. Biraz sinir bozucu, ama şu anda durum böyle.
Pek sayılmaz, en azından çoğu insanın kastettiği anlamda değil.
@mikeappsreviewer ve @vrijheidsvogel, iPhone’un bazı yerleşik fotoğraf zekâsı özellikleri olduğu konusunda haklı, ama bir noktayı düzeltmek isterim: Apple Fotoğraflar aslında konulara göre ilişkili içerikleri öne çıkarmada oldukça iyi, sadece bir fotoğrafı buna benzeyen daha fazlasını bul referansı olarak kullanmıyor. Eksik olan kısım bu.
Yani cevap şu:
- Yerleşik tam kopya bulucu: evet
- Örnek bir fotoğraftan yerleşik benzer görsel arama: hayır
- Yerleşik geçici çözümler: idare eder, ama kullanışsız
Çok da değinmedikleri birkaç yerel hile:
- Beğendiğiniz görsele bir açıklama veya anahtar kelime ekleyin, sonra o terimi arayın
- Havuzu daraltmak için aynı kişi/evcil hayvan/nesne aramasını kullanın, sonra uzaklaştırılmış görünümde gezinmeye geçin
- Görselde metin, tabelalar, etiketler veya sayılar varsa, Live Text araması bazen tesadüfen ilgili kareleri getirebilir
Gerçek anlamda benzer fotoğraf gruplama istiyorsanız, işte burada Clever Cleaner gibi bir şey daha mantıklı oluyor. Apple’ın muhtemelen şimdiye kadar yerleşik olarak sunmuş olması gereken özelliğe daha yakın.
Ayrıca, asıl amacınız benzer fotoğrafları ayıklarken yer açmaksa, iPhone depolamasını temizleme ve yinelenen fotoğrafları kaldırma hakkında bu video rehberine göz atmaya değer.
Yani evet, yerleşik olarak? Pek değil. Apple size arama veriyor, gerçek görsel eşleştirme değil. Biraz sinir bozucu, ama şu an durum bu.
Gerçek tersine görsel arama anlamında değil.
Çoğunlukla @vrijheidsvogel, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama bir ayrıntıda itiraz ederdim: Apple Photos, insanların ona verdiğinden daha akıllı bir şekilde düzenleme yapıyor, yine de tek bir fotoğrafa dokunup “bana görsel olarak benzer olanları göster” demenize izin vermiyor. Bu özel özellik gerçekten yok.
Apple’ın göründüğünden daha iyi yaptığı şeyler:
- İlgili çekimleri kitaplığınızın zaman akışında çoğu zaman doğal şekilde gruplayabilir
- Aynı zamanlarda çekildiyse ortak konular genellikle birbirine yakın görünür
- Kişi, evcil hayvan, nesne ve yer araması alanı oldukça iyi daraltabilir
Hâlâ yapamadıkları:
- Benzerlik eşleştirmesi için seçilen bir görseli referans olarak kullanmak
- Farklı açılar, neredeyse kopyalar veya “aynı sahne, biraz farklı” fotoğrafları güvenilir şekilde bulmak
Yani yerleşik yanıt temelde şu: hayır, doğrudan değil.
Hedefiniz buysa, Clever Cleaner istediğinize daha yakın.
Artıları:
- Yalnızca birebir kopyaları değil, benzer fotoğrafları da gruplar
- Seri çekimler, evcil hayvan fotoğrafları, yemek fotoğrafları veya seyahat spamı çekiyorsanız kullanışlıdır
- Sıralama yaparken depolama alanı açmanıza yardımcı olabilir
Eksileri:
- Yine de önemli grupları manuel olarak gözden geçirmeniz gerekir
- Benzerlik gruplaması asla kusursuz değildir
- Bazı insanlar kitaplıklarına dokunan başka bir uygulama istemeyecektir
@vrijheidsvogel ve @nachtschatten’in anlattıklarıyla karşılaştırınca, yerel iPhone araçlarının eşleştirme için değil filtreleme için iyi olduğunu söyleyebilirim. @mikeappsreviewer, Duplicates özelliğinin sınırlı olduğu konusunda haklı, ama birebir kopyaları temizlemek için yine de önce kontrol etmeye değer. Gerçek anlamda benzer görsel bulma ihtiyacınız varsa, yerel Photos bunun gerisinde kalıyor.