HERO kameradan silinen GoPro videosunu kurtarma, bir tavsiyeniz var mı?

Yedeklemeden önce GoPro HERO kameramdan önemli bir videoyu yanlışlıkla sildim ve mümkünse SD karttan geri yüklemem gerçekten gerekiyor. Birinin HERO kameradan silinen dosyalar için GoPro video kurtarma veya veri kurtarma yazılımıyla başarı elde etmişliği var mı?

Evet, bu can yakar. Ben de buna benzer bir SD kart paniği yaşadım ve ilk birkaç dakika en kötüsü oluyor.

Benim önce yapacağım şey basit. Kartı şimdi kullanmayı bırak. Daha fazla klip çekme. Biçimlendirme. Henüz herhangi bir düzeltme ya da onarım uygulaması çalıştırma. GoPro dosyaları silindiğinde, yeni veri üzerine yazılana kadar veriler çoğu zaman kartta kalır. Kayda devam edersen, şansın hızla düşer.

Kurtarma yazılımını denemeden önce

Önce birkaç kolay şeyi kontrol ederdim, çünkü bazen dosya sandığın şekilde kaybolmuş olmuyor.

1. GoPro aboneliği için ödeme yapıyorsan, oturum açıp buluttaki Medya Kitaplığına ve Çöp Kutusu klasörüne bak.
  2. SD kartı tekrar kameraya tak ve GoPro’nun dosyayı kendi kendine onarmak isteyip istemediğine bak.
  3. Kartta LRV dosyalarını ara. Bunlar düşük çözünürlüklü önizleme kopyalarıdır. İdeal olmazlar ama insanların tamamen kaybolduğunu sandığı bir klibi kurtardıklarını gördüm.

Görüntü kartta yoksa

Bunların hiçbiri sonuç vermezse, Disk Drill’e geçerdim. Bunu bir kez kamera medyasında kullandım, tam olarak bir GoPro çökmesi değildi ama yeterince yakındı ve beklediğimden fazlasını geri getirdi.

Aksiyon kameraları için dikkat etmeye değer kısım, Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. GoPro görüntüleri çoğu zaman kartın üzerine dağılmış bir yığın parça halinde kalır. Normal kurtarma araçları genelde dosyanın parçalarını bulur, sonra iş tümünü yeniden oluşturmaya gelince başarısız olur. Sonuç olarak elinde bozuk bir MP4, eksik bölümleri olan bir klip ya da oynatıcının açmayı reddettiği bir dosya kalır.

Bu mod, parçalanmış videonun yaygın olduğu kameralar ve cihazlar için yapıldı; aksiyon kameraları, dronlar ve araç kameraları gibi. GoPro görüntülerini, MP4 ve LRV dosyaları dahil olmak üzere destekler; bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Kurtarma sırasında yapacağım birkaç şey

1. Kart okuyucu kullan. Seçeneğim varsa GoPro’yu doğrudan bilgisayara bağlamazdım.
  2. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydet. Aynı SD karta hiçbir şey geri yazma.
  3. Kart hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa ya da kararsız davranıyorsa, önce bire bir imajını al. Taramayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde yap.

Gördüğüm kadarıyla, dosyalar kaybolduktan sonra çok fazla kayıt yapmadıysan kurtarma hâlâ oldukça sık işe yarıyor. Yeni görüntüler birikmeye başlayınca işler hızla daha kötüleşiyor.

Buna önce SD kart kurtarma, sonra GoPro meselesi gibi yaklaşırdım.

@mikeappsreviewer yazmayı tamamen durdurma konusunda haklı. Ben bir şey daha eklerim: eğer klip gerçekten çok önemliyse, başka bir şey yapmadan önce microSD kartın tam bir imajını alın. USB Image Tool, R-Studio veya biliyorsanız dd gibi bir şey kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Kurtarma yazılımı çökerse veya kart okuma hataları vermeye başlarsa, elinizde hâlâ temiz bir şans kalır.

Ayrıca kart yapısını elle kontrol edin. GoPro genelde DCIM/100GOPRO veya 101GOPRO içinde dosyalar bırakır ve bazen aynı klip numarasına sahip eşleşmiş dosyalar bulursunuz. .MP4, .THM ve .LRV dosyalarına bakın. Ana MP4 yoksa ama LRV duruyorsa, en azından izlenebilir bir kopyanız olur. Düşük çözünürlüklü, ama hiç yoktan iyidir.

Önce kamerada onarım deneme konusunda küçük bir fikir ayrılığım var. Dosya silindiyse, başka hiç seçeneğiniz yoksa hariç kartı tekrar HERO’ya takmazdım. Bazı kameralar açılışta günlük veya metadata yazar. Küçük bir risk, ama görüntü önemliyse fazladan yazma riskini almazdım.

Yazılım için Disk Drill, özellikle parçalanmış kartlarda GoPro video kurtarma için sağlam bir seçim. Sonuçları dosya imzasına ve boyuta göre sıralardım da, çünkü kurtarılan GoPro klipleri çoğu zaman orijinal adını kaybeder. Doğru zaman damgası aralığındaki büyük MP4’ler genelde en iyi adaylarınızdır.

Kurtarılan dosya oynatılmazsa, kapsayıcıyı ffmpeg veya untrunc ile düzeltmeyi deneyin. Aksiyon kamerası dosyalarında bozuk kurtarma yaygındır.

Buna da bakmaya değer, şu GoPro ve kamera SD kart kurtarma rehberi süreci temiz bir şekilde anlatıyor.

Sildikten sonra birkaç yeni klip bile kaydettiyseniz, kurtarma ihtimali hızla düşer. Kaydetmediyseniz, hâlâ makul bir şansınız var.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’ye katılıyorum, ama dosya hâlâ görünür olup açılmıyorsa, kamera onarabilir mi fikrini aslında tamamen atlarım. Silinmiş bir klip için en güvenli hareket, o kartı kesinlikle GoPro’dan uzak tutmaktır.

Yeterince bahsedilmeyen bir şey: silme işleminin kamerada mı yoksa bilgisayarda mı yapıldığını kontrol edin. Eğer bir PC veya Mac’te silindiyse, bazen dosya sistemi girdisini kurtarma araçlarının yeniden oluşturması daha kolay olur. Eğer silmeyi HERO yaptıysa, çoğu zaman ham imza kurtarmaya daha fazla bel bağlarsınız; bu da dosya adları, tarihler ve klasör yapısının dağınık şekilde geri gelebileceği anlamına gelir.

Ayrıca, video uzunsa, kurtarma birkaç yanlış görünen MP4 bulursa panik yapmayın. GoPro kartları aynı orijinal klipten kısmi kurtarmalar üretebilir. Birkaç yüz MB üzerindeki her aday dosyayı kurtarır ve hepsini test ederdim. VLC bazen QuickTime’ın veya varsayılan Windows oynatıcısının hiç açmayı kabul etmediği şeyleri oynatabilir.

Pratik bir yol istiyorsanız, kaliteli bir kart okuyucu kullanın, kurulumunuz izin veriyorsa kartı salt okunur olarak bağlayın, sonra Disk Drill ile tarayın. Kamera medyasında oldukça iyi iş çıkarır ve GoPro video kurtarmada bu, genel belge veya fotoğraf kurtarmadan daha önemlidir. Kurtarılan dosyalar microSD’ye geri değil, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye gitmelidir. Biraz bariz, ama insanlar hâlâ bunu yapıyor ve şanslarını mahvediyor.

Kullanılabilir hiçbir şey çıkmazsa, profesyonel kurtarma yalnızca görüntüler gerçekten yeri doldurulamazsa değerlidir. Mantıksal silme bazen evde kurtarılabilir. Fiziksel kart hasarı ise bambaşka bir para çukurudur.

Ayrıca, GoPro HERO 8 SD karttan kaybolan videoları kurtarma konusunda başka bir bakış açısı istiyorsanız bu başlık yardımcı olabilir.

Eklemek istediğim bir nokta: bölünmüş GoPro kliplerini kontrol edin. HERO kameralar genellikle tek bir kaydı birden fazla parçaya böler, bu yüzden “silinen video” aslında eksik olan tek bir bölüm olabilir ve diğerleri hâlâ duruyor olabilir. Eşleşen zaman damgalarına sahip komşu klipler bulursanız, onları da kurtarın ve daha sonra birleştirin.

Güneşin altındaki her kurtarma uygulamasını deneme fikrine biraz katılmıyorum. Zayıf bir kartta çok fazla tarama yapmak, mantıksal bir hatayı donanımsal bir soruna dönüştürebilir. Tercihen imaj aldıktan sonra tek bir sağlam araç seçin. Burada Disk Drill makul bir seçimdir.

Disk Drill artıları

• Kamera/video formatlarında iyidir
  • Dosya adları kaybolduğunda imzaya göre dosya bulabilir
  • Önizleme desteği, adayları daraltmaya yardımcı olur

Disk Drill eksileri

• Derin taramalar biraz zaman alabilir
  • Sonuçlar genel dosya adlarıyla gelebilir
  • MP4 başlığı hasarlıysa, yalnızca kurtarma işlemi onu oynatılabilir hâle getirmeyebilir

Ayrıca, kurtarmadan sonra dosyaların gerçekten bozuk olduğunu varsaymadan önce üzerlerinde ffprobe veya MediaInfo çalıştırın. Bazen video akışı sağlamdır ve sadece kapsayıcı bozulmuştur.

Yani evet, @suenodelbosque, @viaggiatoresolare ve @mikeappsreviewer’ın söylediklerini bir ek filtreyle birleştirirdim: yalnızca tam olarak eksik dosya adını değil, aynı zaman aralığındaki her klibi kurtarın. Bu, şaşırtıcı derecede fazla sayıda “kaybolmuş” GoPro videosunu yakalar.