ExFAT USB sürücümü yanlışlıkla biçimlendirdim ve veri kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Üzerine yeni bir şey kopyalamadım, ancak geri almam gereken önemli dosyalar vardı. Biçimlendirilmiş bir ExFAT USB sürücüsünden veri kurtarmak için en güvenli adımlar veya araçlar nelerdir?
Bunu, 128 GB’lık bir kamera SD kartını yanlışlıkla biçimlendirdikten sonra yaşadım. exFAT’tı ve ilk başta bütün hafta sonu çektiğim fotoğraf ve videoların gittiğini düşündüm. Öğrendiğim en önemli şey oldukça basit: karta hemen dokunmayı bırakın. Bu, seçeceğiniz belirli kurtarma uygulamasından daha önemlidir.
SD karta veya USB sürücüye yeni hiçbir şey koymayın. Tekrar biçimlendirmeyin. Önce CHKDSK ya da diğer onarım araçlarını çalıştırmayın. Eski verilerin üzerine henüz yazılmadıysa, o cihaza yapılan her yazma işlemi kurtarma ihtimalini azaltır.
Önce yedekleri kontrol ettim, ama işime yarayan bir tane yoktu, bu yüzden veri kurtarma yazılımı kullandım. Ben Disk Drill kullandım ve benim durumumda neredeyse her şeyi geri getirdi.
Süreç temel olarak şöyleydi:
- Disk Drill’i, kurtarma yaptığınız SD kartın veya USB sürücünün üzerine değil, bilgisayara kurun.
- exFAT kartı bir kart okuyucu aracılığıyla bağlayın.
- Disk Drill’de kartı seçin ve bir tarama başlatın. Universal Scan genellikle başlanacak seçenektir.
- Taramanın bitmesini bekleyin, ardından dosyaları kurtarmadan önce önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları aynı karta geri değil, dahili SSD’niz gibi farklı bir sürücüye kaydedin.
Yararlı bir ayrıntı: Windows sürümü 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma imkânı veriyor. Bu, ücretli sürümün buna değip değmeyeceğine karar vermeden önce dosyaların gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını doğrulamak için yeterli.
Kart veya USB sürücü sorunlu davranıyorsa, önce atacağım bir ek adım daha var. Disk Drill bir disk görüntüsü oluşturabiliyor ve cihazın bağlantısı kesiliyorsa, çok yavaş okunuyorsa veya tutarsız davranıyorsa bunu yapmak kesinlikle değer. Orijinal medyayı tekrar tekrar zorlamak yerine görüntüyü tarayın. Arızalanıyor olabilecek bir sürücü ya da kart için daha güvenlidir.
Silinmiş kamera videoları için, özellikle dronlardan, DSLR’lerden, aynasız kameralardan, GoPro’lardan veya araç kameralarından gelenlerde, Advanced Camera Recovery (ACR) seçeneğine de bakın. Benim buna pek ihtiyacım olmadı çünkü kurtarma işlemim çoğunlukla fotoğraflardan oluşuyordu, ancak normal taramaların düzgün şekilde birleştiremeyebileceği parçalanmış MP4, MOV ve benzeri video dosyaları için sıkça önerilir.
Disk Drill ihtiyacınız olanı bulamazsa, TestDisk başka bir seçenektir. Ücretsizdir, ancak yeni başlayanlar için çok daha az kullanıcı dostudur ve genellikle tek tek silinmiş dosyaları seçmekten ziyade hasarlı bölümler için daha uygundur.
Kendi başınıza kullanılan araçlarla denemeye devam etmeyeceğim tek durum fiziksel arızadır. SD kart veya USB bellek hiçbir bilgisayarda algılanmıyorsa, sürekli bağlantısı kopuyorsa, normalden fazla ısınıyorsa ya da görünür hasarı varsa durun. Daha fazla deneme işleri kötüleştirebilir. Bir veri kurtarma laboratuvarı pahalıdır, soruna bağlı olarak genellikle birkaç yüz dolar veya daha fazlasına mal olur, ama donanımın kendisi arızalanıyorsa bu genellikle daha iyi yoldur. Birçok laboratuvar en azından ücretsiz değerlendirme yapar.
Bu sadece silinmiş dosyalar veya yanlışlıkla yapılan bir biçimlendirmeyse, şimdi cihazı kullanmayı bırakın ve herhangi bir onarım yapmadan önce verileri kurtarın. Beni kurtaran şey buydu.
Burada hızlı biçimlendirme mi yoksa tam biçimlendirme mi yapıldığı çok önemlidir. Eğer Windowsun varsayılan olarak yaptığı normal hızlı biçimlendirme ise, kurtarma ihtimali oldukça yüksektir çünkü dosya içerikleri hâlâ yerinde duruyor olabilir. Eğer tam biçimlendirme yapıldıysa ya da sürücü tüm aygıtı sıfırlayan bir şeyde biçimlendirildiyse, olasılık ciddi şekilde düşer.
Stop using it tavsiyesine katılıyorum, ancak beklentiler konusunda daha temkinli olurdum. exFAT biçimlendirmesinden sonra gerçek dosyaları geri alabilirsiniz ama klasör yapısını, özgün adları, tarihleri veya videoların bir kısmını kaybedebilirsiniz. Bu, taramanın başarısız olduğu anlamına gelmez. Bu, dosya sistemi kayıtlarının zarar gördüğü veya değiştirildiği ve kurtarma aracının eski dizin ağacını okumak yerine dosyaları imzalara göre bulduğu anlamına gelir.
Dosyalar önemliyse, önce USBnin bir imajını alın ve belleğin kendisi yerine onu tarayın. Sonra Disk Drill, R-Studio, DMDE, PhotoRec gibi bir araç deneyin ve kurtarılanları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kaydedin. Aynı USBye geri kurtarma yapmayın. İlk tarama dosyaları doğru adlarla ve önizlemelerle gösteriyorsa harika. Yalnızca file0001.jpg türü sonuçlar gösteriyorsa bile, önemli olanları yine de kurtarın ve sonra düzenleyin. Can sıkıcı tarafı şu ki en güvenli yöntem daha yavaştır, ama kurtarılabilir bir hatayı kalıcı bir üzerine yazmaya dönüştürmeyi önler.
Hızlı biçimlendirme, eski klasörlerinizi ve dosya adlarınızı otomatik olarak geri alacağınız anlamına gelmez. exFAT üzerinde biçimlendirme, bir kurtarma programının dosyaları yalnızca türe göre ham olarak bulabileceği kadar dosya sistemi meta verisini değiştirebilir. Bu yine de bir kurtarmadır, ancak özellikle çok sayıda küçük belge veya sonrasında genel adlara sahip dosya varsa dağınık görünebilir.
Tarama yapmadan önce, mümkünse USB sürücüyü salt okunur moda alırdım. Bazı USB belleklerde fiziksel bir anahtar vardır, çoğunda yoktur, ama en azından onu gereğinden fazla Explorer içinde açmaktan kaçınabilir ve Windowsun onu düzeltmesini veya biçimlendirmesini isteyen tüm istemleri yok sayabilirsiniz. Görüntüleme araçlarını nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, önce sektör sektör bir görüntü alın. Bilmiyorsanız, bir sonraki en güvenli pratik adım onu bir kez taramak ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydetmektir. Kurtarmayı, birkaç dosyayı aynı belleğe geri yükleyerek test etmeyin.
Disk Drill, R-Studio, DMDE ve PhotoRec makul seçeneklerdir, ancak sihirli değnek değiller. Önizleme, marka adından daha önemlidir. Bir araç gerçek fotoğraf ve belgelerinizin önizlemesini gösteriyorsa, bu iyi bir işarettir. Binlerce adsız dosya gösteriyorsa, saatlerce gereksiz dosyaları ayıklayarak vakit kaybetmemek için önce yalnızca önemsediğiniz türleri kurtarın. Disk Drill teknik olmayan kullanıcılar için daha kolaydır ve daha önce bu tür bir yazılım kullanmadıysanız şu Disk Drill rehberi yardımcı olabilir, ancak rastgele araçları doğrudan USB üzerine kurup denemeye devam etmeyin. Her şeyi bilgisayarınıza kurun ve USBye, rahatsız etmemeye çalıştığınız bir kanıtmış gibi davranın.
Dosya türleri burada önemlidir: fotoğraflar ve sıradan videolar, exFAT biçimlendirmesinden sonra dağınık proje klasörleri, veritabanları veya çok sayıda küçük Office dosyasına kıyasla genellikle daha iyi geri gelir.
Dosyalar maddi değere sahipse, önce bir imaj alın; yalnızca kişisel olarak önemliyse, Disk Drill veya benzeri bir araçla bir kez tarayın ve kararı bulunan dosya sayısına göre değil, önizlemelere göre verin. Kurtarılan gereksiz dosyalardan oluşan devasa bir liste umut verici görünebilir, ancak asıl test önizlemelerdir.