Potrzebuję pomocy w odzyskaniu plików z zewnętrznego dysku twardego, który nagle przestał pojawiać się na moim komputerze po tym, jak odłączyłem go bez świadomości, że transfer nadal trwał. Znajdują się na nim ważne zdjęcia, dokumenty służbowe i kopie zapasowe, których nie mogę odtworzyć. Szukam porad dotyczących bezpiecznych kroków odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, możliwych przyczyn oraz tego, czy lepszym rozwiązaniem będzie oprogramowanie do odzyskiwania danych, czy profesjonalna usługa.
Zrobiłem to kiedyś z folderem z podróży, lata zdjęć zniknęły przez jedno złe kliknięcie. Pierwsza rzecz, której się nauczyłem, była prosta. Usunięte pliki na dysku zewnętrznym często nadal tam są przez jakiś czas. Dysk zwykle usuwa wpis pliku i oznacza miejsce jako wolne. Dane zdjęć często tam pozostają, dopóki coś innego nie zostanie na nich zapisane.
Więc przestań teraz używać dysku zewnętrznego. Nic na niego nie kopiuj. Nie zmieniaj nazw folderów. Nie uruchamiaj narzędzi do czyszczenia. Odłącz go i zostaw w spokoju, dopóki nie poznasz następnego kroku. Jeśli nowe dane trafią na te same sektory, twoje szanse szybko spadną. Po nadpisaniu odzysk programowy jest martwy.
Sprawdź dysk, zanim spróbujesz użyć oprogramowania
Zatrzymałbym się i pominął drogę DIY, jeśli dysk wykazuje problemy sprzętowe. Kilka oznak trudno zignorować:
- Złe dźwięki. Klikanie, zgrzytanie, tarcie, głośne piski. Widziałem, jak dyski pogarszały się w ciągu kilku minut, gdy to się zaczynało.
- Brak obrotów, brak światełek. Jeśli pozostaje martwy na wielu portach i kablach, płytka lub podzespoły wewnętrzne mogą być uszkodzone.
- Nigdzie nie jest wykrywany. Jeśli Zarządzanie dyskami w Windows lub Narzędzie dyskowe na Macu nic nie pokazuje po podstawowej zmianie kabli i komputera, nie grzebałbym przy nim dalej.
W tym momencie laboratorium odzyskiwania danych ma więcej sensu. Jeśli dysk się rozkręca, montuje i pozostaje cichy, oprogramowanie jest tańszą drogą i często wystarcza przy zwykłym usunięciu.
Czego bym użył
Z czasem przetestowałem całą masę aplikacji do odzyskiwania danych. Jeśli chodzi o odzyskiwanie zdjęć, Disk Drill wydawał się najmniej irytującą opcją. Układ jest łatwy do ogarnięcia, podglądy są przydatne, a skanowanie dobrze radzi sobie z formatami zdjęć i wideo. Jest też tryb odzyskiwania ukierunkowany na aparat, który pomógł mi szybciej przeglądać pliki multimedialne. Najpierw skanujesz, potem sprawdzasz podgląd, a jeśli zdjęcie otwiera się w podglądzie, szanse na odzyskanie są zwykle całkiem niezłe.
Jeśli potrzebujesz darmowej opcji, PhotoRec nadal istnieje. Odzyskuje pliki na podstawie sygnatur i faktycznie potrafi coś przywrócić. Użyłem go kiedyś i, wow, ale to był bałagan. Żadnego przejrzystego interfejsu, słabe sortowanie, wszędzie losowe nazwy plików. Zrzuca ci na głowę górę plików i zostawia cię z ich uporządkowaniem.
Recuva to kolejna darmowa opcja dla Windowsa. Bez wątpienia łatwiejsza w użyciu niż PhotoRec. Ale wyniki jego głębokiego skanowania wydawały mi się starsze i słabsze, gdy porównałem je z nowszymi narzędziami na dużych zestawach zdjęć.
Bezpieczniejszy proces odzyskiwania
Jeśli używasz Disk Drill, trzymaj się takiej kolejności:
- Zainstaluj go na innym dysku
Zainstaluj program na wewnętrznym dysku komputera, a nie na zewnętrznym z usuniętymi zdjęciami. Chodzi o to, żeby na problematycznym dysku nie pojawiły się żadne nowe zapisy. - Najpierw wykonaj pełny obraz dysku
Podłącz ponownie dysk zewnętrzny i utwórz kopię bajt po bajcie, zanim zrobisz cokolwiek bardziej obciążającego. Disk Drill ma tę funkcję. Zapisz plik obrazu na wewnętrznym dysku komputera albo na innym sprawnym nośniku.
https://www.youtube.com/watch?v=oJ1aQPFxTag - Skanuj obraz, a nie oryginalny dysk
Ta część ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Gdy obraz będzie gotowy, odłącz dysk zewnętrzny i pracuj na pliku obrazu. Mniejsze zużycie, mniejsze ryzyko, mniej głupich błędów. - Odzyskuj pliki w inne miejsce
Po zakończeniu skanowania odfiltruj zdjęcia, sprawdź podglądy i odzyskaj te dobre do innej lokalizacji. Wewnętrzny dysk komputera będzie w porządku. Inny dysk USB też będzie w porządku. Oryginalny dysk zewnętrzny się do tego nie nadaje.
Jeszcze parę drobiazgów, które bym zrobił
Pozwól, aby pełne skanowanie dobiegło końca, nawet jeśli wczesne wyniki wyglądają słabo. Widziałem już pliki, które pojawiały się dopiero pod koniec przebiegu. Dodatkowo najpierw sortuj według typu pliku, a potem sprawdzaj podgląd tych, na których najbardziej Ci zależy, takich jak JPG, PNG, RAW, MOV, MP4. To oszczędza czas.
Jeśli to zadziała i odzyskasz zdjęcia, od razu skonfiguruj kopie zapasowe. Raz to zignorowałem i zapłaciłem za to dwa razy. Prosta konfiguracja kopii zapasowej 3-2-1 jest nudna, ale utrata rodzinnych zdjęć jest gorsza.
Najpierw przestań podłączać go w kółko. Jeśli transfer został przerwany, mógł zostać uszkodzony system plików, a nie same pliki. To ważne.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: przestań zapisywać cokolwiek na dysku. Trochę nie zgadzam się z natychmiastowym przechodzeniem do skanów odzyskiwania plików, jeśli dysk w ogóle się nie pokazuje. Jeśli system operacyjny widzi dysk w Zarządzaniu dyskami lub Narzędziu dyskowym, ale nie ma on litery, pokazuje RAW albo jest oznaczony jako nieprzydzielony, wskazuje to na uszkodzenie partycji lub systemu plików. W takich przypadkach naprawa mapy partycji lub najpierw wykonanie klonu często daje lepsze rezultaty niż ślepe wyszukiwanie plików.
Co sprawdziłbym dalej:
- Nowy kabel, nowy port USB, bez huba.
- Inny komputer.
- Sprawdź, czy dysk pojawia się w Zarządzaniu dyskami w Windows.
- Jeśli się tam pojawia, nie formatuj go, nawet jeśli Windows o to poprosi.
- Sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo, jeśli Windows nadal widzi urządzenie.
Jeśli SMART pokazuje ostrzeżenie, uszkodzone sektory albo dużo błędów odczytu, najpierw wykonaj klon. Jeśli SMART jest czysty, a dysk pozostaje podłączony, Disk Drill to solidna opcja do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, ponieważ lepiej radzi sobie z utraconymi partycjami i uszkodzonymi systemami plików niż niektóre starsze narzędzia. Odzyskuj dane na inny dysk, oczywiście.
Jeśli to zewnętrzny HDD i zaczyna klikać, wolno się montuje albo rozłącza się w trakcie skanowania, przerwij. Laboratoria kosztują, ale męczenie uszkodzonego dysku przez wiele godzin to sposób, w jaki ludzie tracą ostatnie możliwe do odczytania dane.
Jeśli chcesz prostą instrukcję, ten film jest łatwiejszy do śledzenia niż większość: instrukcja odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku krok po kroku
Jeszcze jedna rzecz. Jeśli uszkodziła się obudowa, sam dysk w środku może nadal być sprawny. Wymiana płytki mostka USB-SATA albo włożenie dysku do innej obudowy czasami działa. Ludzie cały czas to przeoczają.
Jeśli dysk jest całkowicie niewidoczny, to tak naprawdę umieściłbym odzyskiwanie programowe na drugim miejscu, a nie na pierwszym. @mikeappsreviewer ma rację, żeby nic na nim nie zapisywać, a @jeff ma rację, żeby sprawdzić, czy pojawia się w Zarządzaniu dyskami, ale dodałbym jeszcze jedną rzecz, którą ludzie pomijają: zajrzyj do Menedżera urządzeń/Informacji o systemie i sprawdź, czy to mostek USB uległ awarii, a nie sam dysk. Zewnętrzne obudowy psują się cały czas.
Jeśli pojawia się z prawidłowym rozmiarem, ale nie chce się zamontować, wtedy Disk Drill ma sens, ponieważ potrafi skanować zarówno utracone partycje, jak i surowe pliki. Jeśli pojawia się z niewłaściwą pojemnością, na przykład 0 bajtów albo jakąś dziwną wartością, przestań przy nim grzebać. To wskazuje na problem sprzętowy.
Nie uruchamiaj też jeszcze CHKDSK. Ludzie uwielbiają to polecać, ale przy uszkodzonym systemie plików może to naprawić twój katalog prosto w niebyt. To samo dotyczy First Aid, jeśli dysk zachowuje się niestabilnie.
Jeśli chodzi głównie o zdjęcia/dokumenty, a nie o martwy mechanizm, to warto przeczytać o odzyskiwaniu usuniętych plików z dysku twardego bez pogarszania sytuacji.
Krótka wersja:
- Przestań go używać
- Sprawdź kabel, port, obudowę
- Zobacz, czy system operacyjny w ogóle wykrywa sprzęt
- Najpierw wykonaj klon, jeśli da się go odczytać
- Użyj Disk Drill na klonie
- Odzyskuj na inny dysk, nie na ten sam
Jeśli słyszysz klikanie albo dysk ciągle się rozłącza, samodzielne działania są prawdopodobnie skończone.
Jestem z @jeff, jeśli chodzi o sprawdzenie, czy dysk w ogóle jest widoczny dla systemu, ale trochę polemizowałbym z wymianą obudowy jako wczesnym krokiem, jeśli to markowy dysk zewnętrzny. Niektóre modele WD i kilka Seagate dziwnie obsługują szyfrowanie mostka USB, więc wyjęcie samego dysku może sprawić, że dane będą wyglądały na nieczytelne, nawet gdy sam dysk jest sprawny.
Dodałbym jeszcze coś, o czym nikt jeszcze nie wspomniał: sprawdź dysk w Linuksie, nawet z live USB. Czasami Windows po prostu odmawia zamontowania uszkodzonego woluminu NTFS/exFAT, podczas gdy Linux przynajmniej pokaże partycje i pozwoli skopiować dane w trybie tylko do odczytu. To może oszczędzić sporo kłopotu, zanim wejdziesz głębiej w temat.
Poza tym, jeśli dysk pojawia się tylko sporadycznie, pomiń zwykłe kopiowanie plików i najpierw użyj czegoś w rodzaju nieniszczącego narzędzia do tworzenia obrazu. Nie narzędzia naprawczego, nie CHKDSK, tylko przechwycenia tego, co da się odczytać.
Jeśli chodzi konkretnie o Disk Drill:
Zalety
- Dobrze znajduje utracone partycje i popularne typy plików
- Ma łatwiejszy podgląd i filtrowanie niż wielu konkurentów
- Sensowny wybór, jeśli chcesz jedną aplikację zamiast pięciu narzędzi
Wady
- To nie magia, jeśli dysk rozłącza się i znika
- Głębokie skanowanie może zwracać mnóstwo śmieciowych nazw plików
- Płatne odblokowanie jest irytujące, jeśli potrzebujesz tylko jednego odzyskiwania
Więc tak, połączyłbym ostrożność @sterrenkijker z podejściem do odzyskiwania danych od @mikeappsreviewer: jeśli dysk jest wystarczająco stabilny, by go odczytać, najpierw zrób klon, a potem uruchom Disk Drill na klonie, nie na oryginale. Jeśli znika, klika albo zgłasza niewłaściwy rozmiar, zatrzymaj się, zanim domowe działania zamienią możliwy do odzyskania bałagan w trwały problem.