Próbuję ustalić, czy mój iPhone ma wbudowany sposób wyszukiwania podobnych zdjęć w aplikacji Zdjęcia. Znalazłem zdjęcie, które chcę dopasować do innych obrazów, które wyglądają podobnie, ale nie mogę stwierdzić, czy ta funkcja istnieje, czy potrzebuję aplikacji innej firmy. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najszybszego sposobu wyszukiwania podobnych obrazów na iPhonie.
iOS jest tutaj trochę ograniczony. W aplikacji Zdjęcia Apple pokazuje tylko dokładne duplikaty. Jeśli jedno zdjęcie ma inny uśmiech, minimalnie inny kadr albo zmienione oświetlenie, zwykle nie trafi do tego samego zestawu duplikatów.
Jeśli potrzebujesz tylko usunięcia dokładnych duplikatów, zrób tak:
- Otwórz Zdjęcia.
- Przewiń do Narzędzia.
- Stuknij Duplikaty.
- Przejrzyj dopasowane zestawy i stuknij Scal przy tych, które chcesz połączyć.
Jeśli próbujesz też wyłapać podobne ujęcia, samo iOS nie daje rady. Natknąłem się na ten problem przy zdjęciach z wakacji i zdecydowanie zbyt wielu fotkach zwierzaków. Przetestowałem kilka aplikacji do czyszczenia i Clever Cleaner okazał się tą, którą zostawiłem. Spodziewałem się typowego bałaganu, paywalli, wyskakujących okienek i dziwnych limitów. Wyszło lepiej, niż się spodziewałem.
Najbardziej wyróżniało się dla mnie grupowanie zdjęć. Łączy prawie identyczne ujęcia razem, a wybór Best Shot w aplikacji często był taki sam, jak ten, który sam bym zostawił. Nadal sprawdzałem wszystko, co ważne: rodzinę, wyjazdy, stare wspomnienia. Przy losowych paragonach, zrzutach ekranu, zdjęciach jedzenia i rozmazanych powtórkach zaoszczędziło mi to mnóstwo stukania.
Jak z tego korzystałem:
- Pobierz Clever Cleaner z App Store.
- Zezwól na dostęp do swojej biblioteki zdjęć.
- Otwórz sekcję Similars.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
- Otwórz grupę, jeśli chcesz porównać obrazy jeden po drugim, albo użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz załatwić to szybciej.
- Aplikacja oznacza Best Shot, chociaż możesz go zmienić, jeśli się z nim nie zgadzasz.
- Stuknij Move to Trash albo potwierdź suwak czyszczenia, jeśli użyłeś opcji automatycznej.
- Następnie wróć do aplikacji Zdjęcia od Apple i wyczyść Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.
Korzystałem też z kilku innych sekcji częściej, niż się spodziewałem:
- Duplicates, do usuwania dokładnych kopii.
- Heavies, które pokazuje duże filmy bliżej góry, żeby szybko wychwycić pożeraczy miejsca.
- Screenshots, które zbiera stare zrzuty ekranu w jednym miejscu.
- Lives, które zamienia Live Photos na zwykłe zdjęcia i zachowuje główną klatkę.
Większość odzyskanego miejsca nie wzięła się z jednej rzeczy. To była mieszanka podobnych zdjęć, starych zrzutów ekranu i ogromnych filmów, o których zapomniałem, że tam są. Po jednym przejściu moja biblioteka wydawała się czystsza i tak, na początku pominąłem kilka grup i musiałem do nich wrócić.
Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji, w iOS nadal są kilka wolniejszych sposobów:
- Użyj Szukaj w Zdjęciach dla osób, miast, zwierząt, obiektów lub wydarzeń. Podobne ujęcia często grupują się w wynikach.
- Sortuj według daty albo przeglądaj według wyjazdu. Prawie identyczne zdjęcia są często robione w odstępie kilku sekund.
- Sprawdź zdjęcia seryjne i zostaw tylko klatkę, którą chcesz.
- Przejrzyj albumy takie jak Osoby i zwierzęta, Wyjazdy i Typy multimediów, aby zawęzić stos.
Te ręczne sposoby działają. Są jednak powolne. Gdy biblioteka robi się duża, narzędzie stworzone do grupowania podobnych obrazów wykonuje tę pracę szybciej i przy mniejszym wysiłku.
Nie, iPhone nie ma prawdziwie wbudowanego wyszukiwania obrazem w aplikacji Zdjęcia do dopasowywania wizualnie podobnych ujęć. Wyszukiwanie Apple dobrze radzi sobie z kategoriami, tekstem na obrazach, zwierzętami, ludźmi, miejscami i obiektami. Nie zostało stworzone do znajdowania zdjęć, które wyglądają podobnie, na podstawie jednego przykładowego obrazu.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: Duplicates ma ograniczenia. Poszedłbym nawet o krok dalej — dla większości osób jest zbyt rygorystyczne. Jeśli Twoim celem jest znalezienie prawie identycznych zdjęć, alternatywnych kątów lub serii tego samego obiektu z drobnymi zmianami, same Zdjęcia nie poradzą sobie z tym dobrze.
Co dostajesz w standardzie:
- Visual Look Up dla obiektów, roślin, zwierząt domowych i charakterystycznych miejsc.
- Wyszukiwanie po słowie kluczowym, jak „pies”, „plaża”, „czerwony samochód”.
- Wyszukiwanie według daty, lokalizacji, podpisu lub osoby.
- Wykrywanie duplikatów tylko dla dokładnych lub niemal dokładnych kopii.
Jeśli więc chcesz wyszukiwać powiązane zdjęcia na iPhonie, najlepszą opcją będzie zewnętrzna aplikacja czyszcząca z grupowaniem podobieństw. Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji do tego. Sortuje podobne obrazy do grup, co jest bliższe temu, co większość osób ma na myśli, gdy chce znaleźć pasujące zdjęcia na iPhonie. Znacznie szybciej, mniej pracy ręcznej, mniej pominiętych zdjęć.
Jeśli chcesz solidne wyjaśnienie, jak znaleźć pasujące lub wizualnie podobne zdjęcia na iPhonie, to pomoże:
jak znaleźć podobne zdjęcia i pasujące obrazy na iPhonie
Krótka wersja: wbudowane dla dokładnych duplikatów — tak. Wbudowane dla podobnie wyglądających zdjęć — nie. Trochę irytujące, ale na ten moment tak to wygląda.
Niekoniecznie, przynajmniej nie w taki sposób, jak większość ludzi to rozumie.
@mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel mają rację, że iPhone ma pewne wbudowane funkcje inteligentnego rozpoznawania zdjęć, ale zwróciłbym uwagę na jedną rzecz: Apple Photos naprawdę całkiem dobrze wyświetla powiązane treści według tematu, tylko nie używa jednego zdjęcia jako odniesienia do funkcji znajdź więcej podobnych do tego. Tego elementu brakuje.
Więc odpowiedź brzmi:
- Wbudowane wyszukiwanie dokładnych duplikatów: tak
- Wbudowane wyszukiwanie podobnych obrazów na podstawie przykładowego zdjęcia: nie
- Wbudowane obejścia: trochę tak, ale są niewygodne
Kilka natywnych trików, których tak naprawdę nie omówili:
- Dodaj podpis lub słowo kluczowe do zdjęcia, które ci się podoba, a potem wyszukaj ten termin
- Użyj tego samego wyszukiwania osoby/zwierzaka/obiektu, aby zawęzić pulę, a potem przełącz się na widok z oddalenia
- Jeśli obraz zawiera tekst, znaki, etykiety lub liczby, wyszukiwanie Live Text może czasem przypadkiem wyświetlić powiązane ujęcia
Jeśli chcesz faktycznego grupowania podobnych zdjęć, to właśnie tutaj coś takiego jak Clever Cleaner ma więcej sensu. To funkcja bliższa temu, co Apple prawdopodobnie powinno już dawno mieć wbudowane.
Poza tym, jeśli twoim prawdziwym celem jest zwolnienie miejsca podczas sortowania podobnych zdjęć, ten przewodnik wideo o czyszczeniu pamięci iPhonea i usuwaniu zduplikowanych zdjęć jest wart obejrzenia.
Więc tak, wbudowane? Niekoniecznie. Apple daje ci wyszukiwanie, a nie prawdziwe dopasowywanie wizualne. Trochę irytujące, ale taki jest obecnie stan rzeczy.
Nie w prawdziwym sensie wyszukiwania obrazem wstecznym.
W dużej mierze zgadzam się z @vrijheidsvogel, @nachtschatten i @mikeappsreviewer, ale polemizowałbym z jednym szczegółem: Apple Photos lepiej organizuje, niż ludzie mu przypisują, a jednak nadal nie pozwala stuknąć jednego zdjęcia i zapytać: pokaż mi wizualnie podobne. Tej konkretnej funkcji po prostu nie ma.
Co Apple robi lepiej, niż mogłoby się wydawać:
- Często potrafi naturalnie grupować powiązane ujęcia na osi czasu biblioteki
- Wspólne obiekty zwykle pojawiają się blisko siebie, jeśli zostały sfotografowane mniej więcej w tym samym czasie
- Wyszukiwanie osób, zwierząt, obiektów i miejsc potrafi całkiem dobrze zawęzić wyniki
Czego nadal nie potrafi:
- Używać jednego wybranego obrazu jako odniesienia do dopasowywania podobieństwa
- Niezawodnie znajdować alternatywne kąty, prawie duplikaty albo zdjęcia tej samej sceny, lekko różniące się od siebie
Więc wbudowana odpowiedź brzmi zasadniczo: nie, nie bezpośrednio.
Jeśli to jest Twój cel, Clever Cleaner jest bliżej tego, czego chcesz.
Zalety:
- Grupuje podobne zdjęcia, a nie tylko dokładne duplikaty
- Przydatne, jeśli robisz serie zdjęć, fotki zwierzaków, jedzenia albo nadmiar zdjęć z podróży
- Może pomóc odzyskać miejsce, jednocześnie porządkując bibliotekę
Wady:
- Nadal trzeba ręcznie przejrzeć ważne grupy
- Grupowanie według podobieństwa nigdy nie jest idealne
- Niektórzy nie będą chcieli kolejnej aplikacji z dostępem do swojej biblioteki
W porównaniu z tym, co opisali @vrijheidsvogel i @nachtschatten, powiedziałbym, że natywne narzędzia iPhonea są dobre do filtrowania, a nie do dopasowywania. @mikeappsreviewer ma rację, że Duplikaty są ograniczone, ale do czyszczenia dokładnych kopii nadal warto najpierw to sprawdzić. Jeśli potrzebujesz faktycznego wyszukiwania sobowtórów, natywne Zdjęcia na tym etapie się kończą.