Czy istnieje lepszy sposób na scalanie zduplikowanych zdjęć na iPhonie niż album Duplikaty Apple?

Znalazłem wiele zduplikowanych zdjęć na moim iPhonie, a album Duplikaty Apple nie radzi sobie z nimi tak, jak się spodziewałem. Niektóre dopasowania wydają się błędne, a ręczne porządkowanie wszystkiego zajmuje zbyt dużo czasu. Potrzebuję pomocy w znalezieniu lepszego sposobu na scalanie zduplikowanych zdjęć z iPhonea bez utraty ważnych zdjęć ani metadanych.

Jeśli masz na myśli dokładne kopie, Twój iPhone już obsługuje to w aplikacji Zdjęcia.

Otwórz Zdjęcia.
Przewiń do Narzędzia.
Stuknij Duplikaty.
Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko albo wybieraj grupy po kolei.
Stuknij Scal, a potem potwierdź.

Jest jeden mały haczyk: album Duplikaty nie zawsze pojawia się od razu. Widziałem to po zaimportowaniu dużej partii zdjęć i raz po przywróceniu z kopii zapasowej. iOS potrzebował chwili, zanim skończył skanowanie biblioteki.

Tam, gdzie Apple sobie nie domaga, przynajmniej u mnie, są niemal identyczne zdjęcia. Moja biblioteka ma około 5000 zdjęć i problemem nie były zduplikowane pliki. Chodziło raczej o rzeczy w stylu czterech zdjęć tego samego posiłku, sześciu zdjęć zachodu słońca zrobionych w odstępie dwóch sekund albo selfie, na których jedno oko wyglądało odrobinę lepiej w jednym kadrze. Zdjęcia nic z tym nie robiły.

Skończyło się na tym, że użyłem Clever Cleaner właśnie z tego powodu. Sortuje zarówno duplikaty, jak i podobne zdjęcia, co na moim telefonie miało większe znaczenie niż wbudowane narzędzie Apple do scalania.

Tak z tego korzystam:

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
  2. Pozwól mu przeskanować bibliotekę.
  3. Otwórz sekcję Similars.
  4. Użyj Smart Cleanup, jeśli chcesz automatycznych wyborów, albo sprawdzaj każdy zestaw samodzielnie.
  5. Przejrzyj to, co oznaczył, przywróć wszystko, co chcesz zachować, a potem dokończ czyszczenie.
  6. Wyczyść Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

W moim użyciu wybory zdjęć były całkiem trafne. Nadal je przeglądam przed usunięciem, bo nie ufam ślepo żadnej aplikacji, ale przez większość czasu wybierała kadr, który sam bym zachował.

Zostawiłem ją też ze względu na dodatkowe narzędzia do czyszczenia. Kilka z nich okazało się bardziej przydatnych, niż się spodziewałem.

1. Heavies wyświetla filmy według rozmiaru, od największych. Dobre, jeśli pamięć ciągle znika i chcesz szybko znaleźć największych winowajców.
  2. Video Compression zmniejsza duże klipy zamiast je usuwać. W ten sposób odzyskałem kilka GB.
  3. Screenshots usuwa stare zrzuty ekranu za jednym razem.
  4. Lives zamienia Live Photos w standardowe zdjęcia, co zmniejsza użycie pamięci.
  5. Swipe pomaga sortować starsze zdjęcia miesiąc po miesiącu bez większego wysiłku.

Więc jeśli Twój problem to garść prawdziwych duplikatów, Zdjęcia wystarczą. Jeśli Twoja biblioteka jest zapchana niemal takimi samymi ujęciami, wbudowana opcja sporo pomija. W moim przypadku Clever Cleaner zwolnił więcej miejsca.

Album Duplicates od Apple jest w porządku do dokładnych dopasowań plików. Słabo radzi sobie z bałaganem w bibliotece. Nie do końca zgadzam się jednak z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Większy problem to nie tylko prawie duplikaty. Apple pomija też niektóre prawdziwe duplikaty, gdy metadane się nie zgadzają, na przykład po edycjach, pobraniach, zapisach z WhatsAppa albo zsynchronizowanych kopiach.

Jeśli chcesz mniej pracy ręcznej, użyj narzędzia stworzonego do selekcji zdjęć, a nie do ich przechowywania. Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji na iPhone, ponieważ sortuje zduplikowane zdjęcia i podobne ujęcia do osobnych kategorii. To ma znaczenie. Nie chcesz mieszać zdjęć seryjnych z dokładnymi kopiami. To oszczędza czas.

U mnie sprawdziło się to:

1. Najpierw pozwól iPhone’owi zakończyć indeksowanie. Zostaw aplikację Zdjęcia otwartą, z telefonem podłączonym do zasilania i połączonym z Wi‑Fi przez jakiś czas.
  2. Sprawdź, czy „duplikaty” to edytowane wersje, kopie HDR albo obrazy zapisane przez aplikacje. Apple często dziwnie je traktuje.
  3. Posortuj bibliotekę według Ostatnio dodanych oraz według źródła albumu. Duplikaty często pochodzą z Wiadomości, zapisów z Instagrama, AirDropa i synchronizacji z chmurą.
  4. Użyj Clever Cleaner do zbiorczego przeglądu podobnych obrazów. To szybsze niż przeklikiwanie setek grup w aplikacji Zdjęcia.
  5. Po usunięciu opróżnij album Ostatnio usunięte. Wiele osób pomija ten krok i myśli, że aplikacja nie zwolniła miejsca.

Jeśli chcesz szybki wizualny przewodnik, ten krótki poradnik czyszczenia zduplikowanych zdjęć na iPhonie jest łatwiejszy do śledzenia niż strony pomocy Apple.

Jeszcze jedna wskazówka. Przed każdym masowym usuwaniem sprawdź Ustawienia, swoje imię, iCloud, Zdjęcia. Jeśli iCloud Photos jest włączone, usunięcia synchronizują się na wszystkich urządzeniach. To oczywiste, ale ludzie nadal się na tym przejeżdżają.

Album Duplicates od Apple jest w porządku, ale trochę nie zgadzam się z pomysłem, że to „najlepsza” odpowiedź, gdy biblioteka zaczyna robić się bałaganem. Działa przy oczywistych przypadkach. Nie sprawdza się najlepiej, gdy duplikaty pochodzą z edycji, aplikacji do wiadomości, dziwactw synchronizacji w chmurze albo zapisanych wersji z lekko różniącymi się danymi.

W tym miejscu zarówno @mikeappsreviewer, jak i @reveurdenuit wskazują właściwy kierunek, ale podzieliłbym ten problem na dwa:

1. dokładne duplikaty
  2. podobne zdjęcia, których tak naprawdę nie potrzebujesz

To nie jest to samo zadanie porządkowania.

Jeśli chcesz mniej stukania, użyj narzędzia, które wyraźnie rozdziela te kategorie. Clever Cleaner robi to lepiej niż Apple Photos z mojego doświadczenia, szczególnie gdy masz serie zdjęć, zrzuty ekranu i bałagan typu „to samo zdjęcie, ale technicznie nie identyczne”. Nie polegałbym jednak ślepo na automatycznym usuwaniu. Najpierw przejrzyj, potem usuń.

Poza tym, zanim usuniesz mnóstwo rzeczy, sprawdź, czy iCloud Photos jest włączone. Ludzie o tym zapominają, a potem zastanawiają się, dlaczego zdjęcia zniknęły też z iPada.

Jeśli chcesz porządny poradnik, ten wątek o jak szybko usunąć duplikaty i podobne zdjęcia na iPhonie jest całkiem przydatny i łatwiejszy do przejrzenia niż dokumentacja Apple.

Krótka wersja: Apple do podstawowego scalania, Clever Cleaner do porządkowania w prawdziwych warunkach.