Yedeklemeden önce CF kartımdaki tam bir fotoğraf çekimini yanlışlıkla sildim ve görüntülerin hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacağını öğrenmeye çalışıyorum. Bu önemli bir çekimdi ve kaybı daha da kötüleştirmemek için en iyi CF kart fotoğraf kurtarma adımları veya yazılımı konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir keresinde bir CompactFlash kartla yaşadım ve ilk adım sıkıcı ama önemliydi. Kartı kullanmayı bırakın. Hemen şimdi. Onu tekrar kameraya takmayın, birkaç deneme çekimi yapmayın, üzerine hiçbir şey kopyalamayın ve bir forum gönderisi öyle söyledi diye rastgele onarım araçları çalıştırmayın. Dosyalar kaybolduysa, kart eski verileri hâlâ tutuyor olabilir; çoğu zaman ona işaret etmeyi bırakan şey dosya tablosu veya dizin bilgisidir. Kötü tarafı basit: yeni yazmalar kayıp şeylerin üzerine yazabilir ve sonra şansınız hızla düşer.
Bilgisayarınız CF kartı hâlâ görüyorsa, ben henüz paniğe kapılmazdım. Algılanması iyi bir işaret. Bu, yazılımla kurtarmanın hâlâ bir şansı olduğu anlamına gelir, bazen oldukça iyi bir şans. Kartı hemen çıkarıp kamerada uğraşmak yerine bilgisayardaki bir kart okuyucu üzerinden çalıştığımda daha iyi sonuçlar aldım.
Yedek yoksa, yazılımla başlardım. Bu tür bir iş için benim tercihim Disk Drill. Bunu kullandım çünkü bulunan dosyaları, arayüzle bir saat boğuşmadan sıralamak kolaydı. FAT32 ve exFAT'i destekler ve Canon, Nikon ve benzeri ekipmanlardan gelen RAW dosyaları dahil yaygın kamera biçimlerini tanır. Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemlidir. Kurtarmadan önce görüntüyü görmek zaman kazandırır ve bir yığın gereksiz şeyi geri yüklemenizi önler.
Ben olsam adım adım şunu yapardım:
CF kartı kameradan çıkarın ve dışarıda bırakın.
Onu uygun bir CF kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun, asla CF karta kurmayın.
Uygulamayı açın ve sürücü listesinden CF kartı seçin.
Dosyalar önemliyse, gönülsüz bir hızlı tarama değil, tam tarama çalıştırın.
Taramanın bitmesini bekleyin. Evet, bazen uzuyor.
Bulunan dosyalar bölümünü açın ve önizlemeleri kontrol etmeye başlayın.
Geri istediğiniz fotoğrafları, videoları veya belgeleri işaretleyin.
Onları bilgisayarınıza veya farklı bir harici sürücüye kurtarın.
Kurtarılan dosyaları aynı CF karta geri koymayın.
İnsanların hata yaptığı yer işte bu son kısım. Kurtarılan dosyaları tekrar aynı karta kaydederseniz, henüz çıkarmadığınız diğer kayıp dosyaların üzerine yazma riski doğar. Bunu bir kez yapan ve sonra neden çekimin yarısının bozuk döndüğünü merak eden insanlar gördüm. Sert bir ders.
Başka seçenekler istiyorsanız, veri kurtarma yazılımları için düzgün bir liste var. PhotoRec ücretsizdir ve kartlardan dosya çekebilir, ama biraz pürüzlüdür. Genellikle orijinal adları ve klasör yapısını kaybedersiniz, bu yüzden elinizdeki dosya yığınını elle ayırmanız gerekir. R-Studio da güçlüdür, ancak doğrudan bir fotoğraf kurtarma işi için benim istediğimden daha ağır ve daha teknik buldum. Normal bir kayıp dosyalı CF kart vakasında, yine de Disk Drill ile başlar ve ancak yetersiz kalırsa değiştirirdim.
Yazılımla uğraşmayı bırakıp işi devretmem gereken bir nokta da var. Kart hiçbir cihazda algılanmıyorsa, pinler eğilmişse, ısınıyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa veya dosyaların yerine konması mümkün değilse, kendin yap yolunu geçin. Bir kurtarma laboratuvarı daha pahalıdır, evet, ama fiziksel hasar veya tek seferlik fotoğraflar söz konusuysa ben risk almazdım.
Evet, bir CF karttan silinen fotoğraflar, hemen çekim yapmayı bıraktıysanız çoğu zaman kurtarılabilir. Silme işlemi genelde önce dosya dizinini kaldırır. Görüntü verileri, yeni dosyalar üzerine yazana kadar kalır. Silmeden sonra daha fazla fotoğraf çektiyseniz, kurtarma olasılığı çok düşer.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Kartı kameradan uzak tutun. Bir şey daha eklerim. Fotoğraflar çok önemliyse, önce CF kartın birebir bir imajını oluşturun ve taramayı orijinal kartta değil bu imaj üzerinde yapın. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya ddrescue gibi araçlar bunun için işe yarar. Bu ek zaman alır, ama size güvenli bir ana kopya sağlar.
Yazılım için, Disk Drill CF kart fotoğraf kurtarma konusunda sağlam bir seçenektir çünkü FAT32, exFAT, JPG ve birçok RAW formatını iyi destekler. Bir taramadan sonra ikinci bir görüş isterseniz, kartın kendisinde değil imaj dosyasında başka bir uygulama deneyin. Farklı tarayıcılar farklı dosyalar bulur.
Küçük bir noktada aynı fikirde değilim. Ben önce hızlı tarama, sonra derin tarama çalıştırırdım. Hızlı tarama bazen adları ve klasörleri korur.
Kartınız bağlanıyor ama biçimlendirme istiyorsa, biçimlendirmeyin. 0 bayt gösteriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın.
En iyi CF kart fotoğraf kurtarma yazılımını seçmeye yönelik daha fazla ipucu için şu video faydalıdır:
hafıza kartından silinen fotoğraflar nasıl kurtarılır
Evet, onları kurtarma ihtimaliniz gerçekten var, ancak tek bir konuda @mikeappsreviewer ve @hoshikuzu kadar rahat olmazdım: eğer bu çekim gerçekten yerine konamazsa, tüm günü orijinal kart üzerinde beş farklı araç deneyerek harcamayın. Bir ya da iki dikkatli deneme yapın, sonra işi bir üst seviyeye taşıyın.
Silinen CF kart fotoğrafları genellikle anında yok olmaz. Kamera çoğu zaman sadece dosya referanslarını kaldırır. Üzerine başka bir şey yazılana kadar gerçek görüntü verileri orada kalabilir. Bu yüzden o kartta başka hiçbir şey çekmediyseniz, şansınız çok daha yüksektir.
Benim görüşüm:
- CF kartı tekrar kullanmayın
- kamera istese bile formatlamayın
- Windows veya macOS içindeki onarım seçeneklerinden kaçının
- kurtarmayı yalnızca farklı bir sürücüye yapın
CF kart fotoğraf kurtarma için Disk Drill ile başlamanın sağlam bir tercih olduğuna katılıyorum. Görüntü türüne göre sıralamak, kurtarılabilir JPG/RAW dosyalarını önizlemek kolaydır ve kamera kartlarında genelde iyi sonuç verir. Kart okunabiliyorsa, çoğu kişi için muhtemelen en az uğraştıran seçenek budur.
Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm bir şey daha ekleyeyim: kameranızın normal bir silme mi yoksa kamera içi format mı yaptığını kontrol edin. Basit bir silme işlemi genellikle kurtarması daha kolaydır. Özellikle yeni kameralarda tam format işi hızlıca daha karmaşık hale getirebilir.
Ayrıca, Disk Drill dosyaları buluyor ama önizlemeler bozuk görünüyorsa, bu genellikle tam bir başarısızlık değil, kısmi üzerine yazma veya dosya sistemi hasarı anlamına gelir. Yine de RAW dosyalarını kurtarmayı deneyin.
CF kart ve bellek kartı fotoğraf kurtarma hakkında faydalı bir tartışma istiyorsanız, şu gönderiye göz atmaya değer: Silinen kamera görüntüleri için CF kart fotoğraf kurtarma ipuçları.
Kart bağlantısı kopuyorsa, algılanmıyorsa veya pinleri eğilmişse, kendiniz bir şey yapmayı bırakın. Bu noktadan sonra yazılımlar çoğunlukla boş bir umut olur.
Sadece silindiyse ve yeniden biçimlendirilmediyse en iyi olasılıklar vardır. Yukarıdaki “önce derin tarama” havasına biraz katılmıyorum. Kamera kartlarında, ağır taramaları devreye sokmadan önce dosya sistemi durumunu kontrol etmeyi tercih ederim, çünkü bazı kameralar yalnızca dizin girişlerini temizler ve daha hafif bir tarama daha temiz sonuçlar verebilir.
@hoshikuzu, @nachtschatten ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirde olduğum nokta şu: CF kartı kullanmayı tamamen bırakın.
Pek üzerinde durmadıkları ek bir kontrol noktası: kartın FAT32 mi yoksa exFAT mi olduğu ve kameranızın sidecar veya veritabanı dosyaları yazıp yazmadığı. Bazen kurtarılan RAW dosyaları eksik görünür, ancak görüntü aslında sağlamdır ve yalnızca meta veriler kaybolmuştur.
Disk Drill burada makul bir seçenektir.
Artıları:
- JPG ve birçok RAW dosyasında kolay önizleme
- bellek kartlarında iyi performans
- basit filtreleme; yüzlerce görüntü göründüğünde bu önemlidir
Eksileri:
- derin taramalar yeniden adlandırılmış çok sayıda dosya döndürebilir
- her zaman en ucuz seçenek değildir
- kartta donanımsal sorunlar varsa, yazılım sizi kurtaramaz
Benim yaklaşımım şu olurdu: mümkünse kartın imajını alın, ardından Disk Drill’de bir tarama deneyin ve her şeyi geri yüklemeden önce bütünlüğü doğrulamak için önce yalnızca birkaç dosyayı kurtarın. İlk kurtarılan örnekler Lightroom’da veya RAW düzenleyicinizde doğru şekilde açılıyorsa, kalanları da alın. Açılmıyorlarsa, karta daha fazla yük bindirmeden önce aracı değiştirin veya bir laboratuvara başvurun.