Canon Kameradan Silinen Fotoğrafları Kurtarmanın Ücretsiz Bir Yolu Var mı?

Yedeklemeden önce Canon kameramdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve bunların bazıları gerçekten önemli aile fotoğrafları. Hafıza kartından silinen Canon kamera fotoğraflarını ücretsiz olarak geri yüklemenin bir yolunu arıyorum ve onları tamamen kaybetmemek için hemen hangi adımları atmam gerektiğini bilmek istiyorum.

Evet, fotoğrafları geri alma ihtimalin hâlâ oldukça iyi. Benim ilk yapacağım şey, hiç tereddüt etmeden, Canon SD kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Bir tane daha deneme fotoğrafı çekme. Video çekme. Etrafta kurcalayıp kameranın arka planda bir şeyler yazmasına izin verme. Kameran ya da bilgisayarın formatlamanı isterse, bunu görmezden gel.

Canon kartlarında gördüğüm durum basit. Bir fotoğrafı sildiğinde, kamera çoğu zaman dosyanın listesini kaldırır, ama görüntü verisi kartın üzerinde yeni veriler onun üstüne yazılana kadar kalır. Yani asıl risk silme işleminin kendisi değil. Sonrasında olanlar.

Kartı kameradan çıkar. Eğer yan tarafında küçük kilit anahtarı olan tam boy bir SD kartsa, onu kilitli konuma getir. Bu tek başına dosyaları geri getirmez, ama yanlışlıkla veri yazılma ihtimalini azaltır. Küçük bir adım, yine de yapmaya değer.

Sonra bir kart okuyucu kullan ve kartı bu şekilde bilgisayarına tak. Kurtarma işlemi için Canon gövdeyi USB üzerinden bağlamayı ben pas geçerdim. Benim deneyimime göre, bir okuyucu kurtarma uygulamalarına depolamaya daha temiz erişim sağlar. Ayrıca karta hiçbir şey kaydetme. Windows'ta CHKDSK çalıştırma. Kurtarmadan önce Mac'te First Aid çalıştırma. Bu araçlar dosya sistemi sorunlarını onarmaya çalışır. Silinen fotoğrafları geri getirmek için tasarlanmamışlardır ve bazen karışık durumdaki bir kartı daha da kötü hale getirirler.

Kurtarma için dosya kurtarma yazılımı kullan. Disk Drill bunun için insanların kullandığı seçeneklerden biridir çünkü yaygın Canon formatlarını, RAW dahil, okuyabilir ve geri yüklemeden önce dosyaları önizlemeni sağlar. Önizleme insanların düşündüğünden daha önemlidir. Seni 400 tane garip dosya adını kurtarıp sonra bunların yarısının bozuk olduğunu görmekten kurtarır.

Ben olsam şu süreci izlerdim:

1. Kurtarma uygulamasını bilgisayarına kur, asla SD karta kurma.
  2. Canon SD kartı bir kart okuyucuya tak.
  3. Uygulamayı aç ve cihaz listesinden SD kartı seç.
  4. Tam ya da evrensel bir tarama başlat.
  5. Silinmiş veya kayıp dosyalar bölümünü kontrol et.
  6. Sonuçları fotoğraflara veya RAW formatlarına daralt.
  7. Önemsediğin dosyaları önizle.
  8. Onları bilgisayarına veya farklı bir sürücüye kurtar, aynı karta geri değil.

Kart kurtarmaya tamamen yüklenmeden önce, sıkıcı yerleri de kontrol et. Kayıp kareleri oralarda birden fazla kez buldum. Windows kullanıyorsan Geri Dönüşüm Kutusu'na bak. Mac'te Çöp Kutusu'na bak. Arka planda File History, Time Machine, Google Drive, iCloud, OneDrive veya Canon image.canon eşitlemesi açıksa, oralara da bak. Bazen SD kopyası gitmiş olur ama bulut kopyası hiçbir şey olmamış gibi orada duruyordur.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart sonrasında kullanılmadan beklediyse şansın daha yüksek. Üzerine çekim yapmaya devam ettiysen, bazı fotoğraflar yine de geri gelebilir, ama bazı dosyaların bir kısmının üzerine yazılmış olabilir; bu da bozuk önizlemeler, açılmayan RAW dosyaları veya parçaları eksik görüntüler anlamına gelir. Bu yüzden sıra önemli. Kartı kullanmayı bırak. Tara. Ne çıktığını önizle. Başka bir sürücüye kurtar.

Ve evet, böyle bir korkudan sonra ben o karta günün geri kalanında güvenmeyi bırakırdım. Belki daha da uzun süre. Bazı kartlar, tam da tuhaf davranmamaları gereken anda gayet normal görünür. Sinir bozucu, ama bunu zor yoldan öğrendim.

Ücretsiz seçenekler var, evet. İnsanların gözden kaçırdığı en büyük seçenek PhotoRec. Ücretsiz, açık kaynaklı ve SD kartlardan silinmiş JPG ile birçok RAW dosyasını çıkarmada iyi. Dezavantajı ise çirkin dosya adları ve hantal bir arayüz. Daha kolay bir şey istiyorsanız, Disk Drill kullanımı daha rahattır çünkü önizlemeler zaman kazandırır, ancak ücretsiz kısmı işletim sisteminize ve sürümünüze bağlıdır, bu yüzden başlamadan önce kontrol edin.

@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ama insanlara önce doğrudan tam tarama yapmalarını söylemeyi pek doğru bulmuyorum. Kart sağlamsa, önce USB Image Tool veya Win32 Disk Imager gibi bir araçla SD kartın bir imajını alır, sonra imaj dosyasını tarardım. Daha güvenli. Kurtarma yazılımı çökerse veya kart sorunluysa, elinizde hâlâ temiz bir deneme hakkı kalır.

Ayrıca Canon’un uygulama iş akışı üzerinden dahili depolama geçmişine yazıp yazmadığını da kontrol edin. Daha önce Canon Camera Connect, Lightroom veya Windows Photos ile bir şey aktardıysanız, eklenme tarihine göre değil, çekim tarihine göre sıralayın. İnsanlar bunu atlıyor ve fotoğrafların kaybolduğunu sanıyor, oysa orada duruyorlar.

Kamera SD kartından dosya kurtarma için hızlı bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur: bu kamera SD kartı fotoğraf kurtarma anlatımını izleyin

Kısa sürüm:

1. Kartı kullanmayı bırakın.
  2. Mümkünse önce kartın imajını alın.
  3. Tamamen ücretsiz kurtarma için PhotoRec’i deneyin.
  4. Önizleme ve daha kolay sıralama istiyorsanız Disk Drill’i deneyin.
  5. Kurtarılan dosyaları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

Fotoğraflar format sonrası silindiyse kurtarma oranları düşer, ama sonrasında daha fazla çekim yapmadıysanız Canon SD kartlarda yine de çoğu zaman iyi sonuç alınabilir.

@mikeappsreviewer ve @viajeroceleste’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: fotoğrafların gerçekten silinmek yerine yalnızca hasarlı bir DCIM klasörü yüzünden gizlenmiş olup olmadığını kontrol edin. Canon kartları bazen klasör tablosu bozulduğunda boş görünür, ama görüntü dosyaları hâlâ orada olur. Bu durumda, Recuva gibi ücretsiz bir araç bazen JPG’leri hızlıca bulabilir ve Linux/macOS’ta daha fazla sorun yaşamamak için önce kartı salt okunur olarak bağlamayı bile deneyebilirsiniz.

Yalnızca hemen PhotoRec kullanma konusunda biraz aynı fikirde değilim. Harika bir araç, ama dosya adlarını/klasörleri kaldırır; bu da aile fotoğraflarını etkinliğe göre sıralamaya çalışıyorsanız can sıkıcıdır. Daha temiz bir arayüz ve daha iyi önizleme istiyorsanız, tamamen ücretsiz kısmı platform sınırlamalarına bağlı olsa bile, Disk Drill genellikle Canon fotoğraf kurtarma için daha kolaydır. Önce önizle, sonra kurtar, farklı bir yere kaydet. Temel şeyler, ama insanlar hâlâ bunu yanlış yapıyor.

Ayrıca, Canon cihazınız RAW+JPEG çektiyse ikisini de kurtarın. Bazen JPEG mahvolmuş olur ama RAW sağlamdır ya da tam tersi. Ve kart bağlantısı kopmaya başlıyorsa veya çok yavaş okunuyorsa, kendiniz bir şeyler yapmayı bırakın ve önce bir kopyasını oluşturun; çünkü bu yalnızca yanlışlıkla silme değil, kart arızası anlamına gelebilir.

Ek okuma için, bu Canon SD kart fotoğraf kurtarma tartışması ve çözümleri da benzer kurtarma durumlarını ele alıyor.

Kısa cevap: evet, ücretsiz yollar var, ama en iyi şansınız hangi uygulamayı seçtiğinizden çok kartı yeniden kullanmamanıza bağlıdır.