Eski HFS biçimlendirilmiş harici sürücüm, beklenmedik bir bağlantı kesilmesinden sonra Mac bilgisayarımda bağlanmayı durdurdu. Disk İzlencesi onu görüyor, ancak dosyalarıma erişemiyorum. Sürücünün üzerine yazabilecek veya ona zarar verebilecek herhangi bir şey denemeden önce, güvenli Mac HFS veri kurtarma seçenekleri konusunda yardıma ihtiyacım var.
Sürücüde gerçekten önemsediğiniz şeyler varsa, ilk adım basit: onunla uğraşmayı bırakın. HFS/HFS+ kurtarma; silinen dosyalar, boşaltılmış Çöp Kutusu, yanlışlıkla biçimlendirme veya macOS güncellemesinden sonra garipleşen bir sürücü dahil olmak üzere birçok durumda işe yarayabilir. Ancak rastgele onarımlar denedikçe, kurtarmayı daha da kötüleştirme riskiniz artar.
Ben bunu şu sırayla ele alırdım:
- Sürücüye hiçbir şey yazmayı durdurun. Silinen veriler hâlâ orada olabilir, ancak yeni dosyalar onların üzerine yazabilir.
- Sürücünün kendisinin arızalanıp arızalanmadığını kontrol edin. Bir HDD için, Disk Drill veya DriveDx gibi bir şey kullanarak SMART durumunu kontrol edin. Çok sayıda bozuk sektör veya ciddi uyarılar, sürücüyü güvenilmez olarak değerlendirmeniz gerektiği anlamına gelir.
- Kararsız görünüyorsa ama hâlâ okunabiliyorsa, önce sürücünün bir imajını alın. Orijinal donanımı tekrar tekrar taramak yerine disk imajı üzerinden çalışın.
- Sürücü sağlıklı görünüyorsa ve normal şekilde bağlanıyor veya görünüyorsa, doğrudan kurtarma yazılımına geçin. First Aid çalıştırmayın, tekrar biçimlendirmeyin ve ihtiyacınız olan dosyaları almadan önce onarım araçlarını kullanmayın.
HFS kurtarma için ben Disk Drill ile başlardım. HFS/HFS+ destekler, dahili ve harici Mac sürücüleriyle çalışır ve daha önce veri kurtarma yapmadıysanız bile iş akışı oldukça anlaşılırdır.
- Disk Drill’i açın ve HFS/HFS+ sürücüsünü seçin.
- Kaybolan Verileri Ara seçeneğini seçin. Harici sürücüler için Universal Scan genellikle daha güvenli varsayılan seçenektir.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Herhangi bir şeyi kurtarmadan önce sonuçları önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları sorunlu sürücüye değil, farklı bir sürücüye kaydedin.
Bu dosyaları bulamazsa, ne olduğuna bağlıdır. Tüm HFS bölümü kaybolduğunda TestDisk faydalı olabilir, ancak metin arayüzünde çalıştığı için normal Mac uygulamalarına alışkınsanız çok kullanıcı dostu değildir. Ve güncel bir Time Machine yedeğiniz varsa, önce onu kullanın. Bu genellikle en temiz seçenektir.
Hızlı biçimlendirme ve boşaltılmış Çöp Kutusu durumları çoğu zaman kurtarılabilir çünkü dosya içerikleri genellikle hemen silinmez. Sorun, macOS veya başka bir uygulama eski alanın üzerine yeni veriler yazdığında başlar. Bu yüzden hız önemlidir, ama dikkatli bir hız; bulduğunuz her onarım düğmesine tıklamak değil.
Sürücü Disk İzlencesi’nde görünmüyorsa, rastgele bağlantısı kesiliyorsa, tıklama veya sürtünme sesi çıkarıyorsa ya da kurtarma araçları okuma hatalarıyla sürekli başarısız oluyorsa, kendin yap denemelerini bırakırdım. Bunlar sorunun fiziksel olabileceğine işarettir. Bu noktada, onu tekrar tekrar açmak işleri daha da kötüleştirebilir ve profesyonel bir kurtarma laboratuvarı muhtemelen daha iyi bir seçimdir.
HFS biriminin kendisinin bozulduğunu varsaymadan önce farklı bir kablo, USB bağlantı noktası veya harici kutu deneyin. macOS initialize ya da erase uyarısı verirse, her seferinde bunu iptal edin, ardından sürücü tutarlı şekilde görünmeye başladıktan sonra yalnızca Disk Drill gibi bir kurtarma uygulamasıyla tarayın.
Kurtarmanın sıkıcı, yavaş olmasını ve klasör adlarının kusursuz şekilde geri geleceğinin garanti olmamasını bekleyin. Yazma işlemi sırasında aniden çıkarılmış bir HFS/HFS+ sürücüsünde bozulmuş bir katalog veya günlük olabilir ve bu, “dosyalar çoğunlukla yerinde ama birim bağlanmıyor” ile “kurtarma uygulaması yalnızca çirkin adlara sahip dağınık dosya türlerini bulabiliyor” arasındaki farktır.
“Henüz First Aid çalıştırmayın” tavsiyesine katılıyorum. Disk Utility First Aid bir önizleme aracı değildir. Dosya sistemini onarmaya çalışır ve onarım yazma işlemi demektir. Bazen bu işe yarar, ancak önceliğiniz dosyaları geri almaksa, herhangi bir şey dizin yapısını “düzeltmeye” başlamadan önce verilerin bir kopyasını istersiniz.
SMART kontrolleri konusunda küçük bir uyarı: harici USB sürücülerde SMART bazen tutarlı çalışır bazen çalışmaz. Bazı muhafazalar bunu aktarır, bazıları aktarmaz ve bazıları da olduğundan daha az faydalı görünmesine neden olur. Bu yüzden SMART “desteklenmiyor” diyorsa, bu diskin iyi durumda olduğunu kanıtlamaz. Davranışa da dikkat edin: yavaş algılama, Disk Utility’den kaybolma, Finder’ı dondurma, tıklama sesleri, tekrarlayan bağlantı kopmaları veya aynı yüzde değerinde sürünen taramalar kötü işaretlerdir.
Benim olsaydı, sorunu iki duruma ayırırdım:
Sürücü görünür kalıyorsa ve garip sesler çıkarmıyorsa, bir imaj oluşturun veya onu salt okunur olarak tarayın, ardından başka bir diske kurtarın. Disk Drill, özellikle ödeme yapmadan önce büyük bir sonuç yığınına bakmak yerine önizleme görmek istiyorsanız, bu tür kullanıcı dostu taramalar için uygundur. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta, kurtarılan dosyaları aynı harici sürücüye geri kaydetmemeniz gerektiğidir. Bu kulağa bariz geliyor ama insanlar yine de yapıyor.
Sürücü bağlantıdan sürekli düşüyorsa, bütün gece ona farklı uygulamalar çalıştırıp durmayın. İşte bu noktada kendin yap kurtarma, kurtarılabilir bir sürücüyü daha kötü hale getirebilir. Sorunlu bir sürücü, hatalı okumalar için yapılmış bir şeyle klonlanmalı ya da dosyalar yeterince değerliyse profesyonel olarak gönderilmelidir. Normal kurtarma uygulamaları, aktif olarak arızalanan donanımla başa çıkmakta pek iyi değildir çünkü aynı hasta diskten normal bir disk gibi davranmasını istemeye devam ederler.
İnsanların eski Mac biçimli sürücülerde unuttuğu bir diğer şey de şifrelemedir. FileVault ile şifrelenmişse veya şifreli bir Mac OS Extended birimi olarak biçimlendirilmişse, kurtarma yolu değişir. Parolaya ihtiyacınız olur ve bazı araçlar şifreli katman doğru şekilde ele alınana kadar anlamsız şeyler gösterebilir. Aynı fikir, bir Time Machine diskinin parçasıysa da geçerlidir; çünkü kurtarma teknik olarak çalışsa bile dosya düzeni can sıkıcı olabilir.
Bir şey satın almadan önce hızlı bir mantık kontrolü yapmak isterseniz, Terminal’i açın ve diskutil list komutunu çalıştırın. Silmeyin, başlatmayın, yalnızca macOS’in fiziksel diski görüp görmediğini ve HFS bölümünü görüp görmediğini belirleyin. Fiziksel diski görüp bağlanabilir bir birim görmemek genellikle daha çok dosya sistemi hasarına işaret eder. Diskin görünüp kaybolması ise daha çok donanım, kablo, köprü kartı veya güç sorununa işaret eder.
Riskli bir şey yapmadan önce belirtileri karşılaştırmak isterseniz burada benzer bir gerçek dünya tartışması var: HFS harici sürücü kurtarma vakası.
Kısa sürüm: önce eski sürücüyü yeniden kullanılabilir hale getirmeye çalışmayın. Ona, içinden veri çıkardığınız bir kaynak gibi davranın. Farklı bir sürücüye kurtarın, araçları gerçek dosyalarınızı önizleyip önizleyemediklerine göre değerlendirin ve donanım dengesiz davranmaya başlarsa durun.
Doğru kapasiteyi gösteren bir sürücü, 0 bayt, 4 KB veya anlamsız bir boyut gösteren bir sürücüden çok farklı bir durumdur. Boyut doğruysa, Disk Drill ile salt okunur bir tarama mantıklıdır; boyut yanlışsa, önce HFS’yi suçlamayı bırakır ve kutuyu/USB köprüsünü veya sürücü elektroniğini şüpheli görürdüm. Taramadan önce kutuyu değiştirmek, çok fazla boşa harcanan zamandan tasarruf sağlayabilir.