Biçimlendirilmiş bir flaş sürücüden verileri kurtarmak için herhangi bir yazılım öneriniz var mı?

Önemli dosyaları, fotoğraflar ve iş belgeleri dahil, yedeklemeden önce USB flash sürücümü yanlışlıkla biçimlendirdim. Durumu daha da kötüleştirmeden biçimlendirilmiş bir flash sürücüden dosyaları kurtarabilecek güvenilir veri kurtarma yazılımı arıyorum. Birinin en iyi USB veri kurtarma araçları için önerileri veya ipuçları varsa, yardımı gerçekten çok takdir ederim.

Bu bana bir kez iş için kullanılan bir USB ile olmuştu ve öğrendiğim ilk şey basitti. Format atmak her zaman dosyalarınızın kaybolduğu anlamına gelmez.

En önemli olan şey formatın türüdür.

Sürücüye Hızlı Format atıldıysa, şansınız çoğu zaman fena değildir. Bu tür işlem genellikle birkaç saniye içinde hızlıca tamamlanır ve çoğunlukla yalnızca dosya sistemi kayıtlarını temizler. Dosyalarınızın üzerine yeni veriler yazılana kadar genellikle hâlâ sürücüde dururlar.

Tam Format ise farklı bir hikâyedir. Bu işlem depolama alanının üzerine yazar, bu yüzden normal kurtarma yazılımları genellikle işe yarar bir şeyi geri getiremez.

Yıllarca yanlış bildiğim bir şey vardı, USB sürücü için gerçek bir format geri alma düğmesi yoktur. Format atıldıktan sonra olan olmuştur. Kurtarma araçları bunu geri çevirmiyor. Aygıtı tararlar, kalan dosya verilerini ararlar ve bulduklarını yeniden oluşturmaya çalışırlar.

Dosyalar sizin için önemliyse, USB’yi hemen kullanmayı bırakın.

Üzerine hiçbir şey kopyalamayın.
Tekrar format atmayın.
CHKDSK çalıştırmayın.
Rastgele onarım araçlarını denemeyin.

Her yazma işlemi şansınızı azaltır. Bunu eski bir SanDisk bellekte zor yoldan öğrendim. Sürekli kurcaladım, sonra fotoğrafların yarısı mahvoldu.

Benim bir sonraki yapacağım şey bir kurtarma uygulaması kullanmak ve süreci temiz tutmak olurdu. Daha önce Disk Drill kullandım; çoğunlukla düzeni takip etmesi kolay olduğu ve beni uğraştırmadığı için.

Atacağım adımlar:

1. Disk Drill’i bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun. Kurtarmak istediğiniz USB’ye kurmayın.
  2. Formatlanmış flash sürücüyü takın.
  3. Disk Drill’i açın ve aygıt listesinden USB’yi seçin.
  4. Search for Lost Data seçeneğine tıklayın, ardından sorulduğunda Universal Scan seçeneğini seçin.
  5. Taramanın sonuna kadar çalışmasına izin verin. Erken göz atabilirsiniz ama ben beklerdim. Bunu yaptığımda daha iyi sonuç aldım.
  6. Görünenleri önizleyin. Bir fotoğraf veya belge önizlemede sorunsuz açılıyorsa, o dosya için kurtarma şansınız genellikle daha yüksektir.
  7. Dosyaları aynı USB’ye değil, başka bir sürücüye kurtarın.

İnsanların atladığı bir kısım var ve sürücü kararsız görünüyorsa ben bunu atlamazdım: disk kalıbı seçeneği. Disk Drill, USB’nin bayt bayt bir kalıbını oluşturmanıza izin verir. Bellek sürekli bağlantıyı kesiyorsa, okuma hataları veriyorsa veya garip davranıyorsa, önce kalıbını alın ve bunun yerine kalıbı tarayın. Bunu bir kez ölmekte olan bir flash sürücüyle yaptım ve arızalı donanım üzerinde ikinci bir geçiş yapmaktan beni kurtardı.

Ayrıca, kurtarılan dosyalar kötü isimlerle veya eksik klasörlerle geri gelirse panik yapmayın. Format sonrası bu çok sık olur. Kontrol edilmesi gereken asıl şey, dosyanın kendisinin hâlâ açılıp açılmadığı ve içeriğin sağlam olup olmadığıdır.

Kısacası, formatlanmış bir flash sürücüden kurtarma çoğu zaman mümkündür, özellikle de hızlı formattan sonra. Zaman önemlidir. Sürücüyü olduğu gibi bırakın, kısa sürede tarayın ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin.

Buna yalnızca biçim açısından değil, dosya türü açısından bakardım.

Fotoğraflar ve iş belgeleri için PhotoRec hâlâ en iyi ücretsiz seçeneklerden biri. Bozuk dosya sistemini yok sayar ve dosyaları imzalarına göre kurtarır. JPG, PNG, PDF, DOCX, XLSX, ZIP, birçok şeyi çıkarır. Dezavantajı, dosya adları ve klasörler çoğu zaman kaybolmuş olur. Dağınık, ama kullanışlı.

Biçimlendirme hafif düzeydeyse ve USB hâlâ sağlamsa Recuva’yı da denemeye değer. Kötü hasar görmüş dosya sistemlerinde daha zayıftır, ama hızlı ve kolaydır.

Bir konuda @mikeappsreviewer’a kısmen katılmıyorum. Tam biçimlendirme kötü haber, evet. Ama daha yeni Windows sürümlerinde sonuçlar cihaza ve biçimlendirme yoluna göre değişiyor, bu yüzden ben yine de vazgeçmeden önce tarama yapardım. Garip istisnai durumlar gördüm.

Her açıdan en kolay seçeneği istiyorsanız, Disk Drill biçimlendirilmiş USB kurtarma için sağlam bir seçimdir. Deneyimime göre, flash bellekteki karışık dosya türlerinde Recuva’dan daha iyi sonuç verme eğilimindedir.

Biçimlendirilmiş bir USB flash sürücü için en iyi veri kurtarma yazılımı

Ayrıca, kurtarma işleriyle ilgili hızlı bir görsel istiyorsanız, bu fena değil:
bu USB veri kurtarma klibini izleyin

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. PhotoRec, ücretsiz, çirkin, güçlü.
  2. Disk Drill, en kolay arayüz, iyi tarama sonuçları.
  3. Recuva, hızlı ilk geçiş.

Kurtarmayı USB’ye değil, bilgisayarınıza yapın. Dosyalar çok önemliyse, ilk derin taramadan sonra çok fazla araç denemeyi bırakın ve önce sürücünün bir klonunu oluşturun.

Birden fazla uygulama arasında hemen geçiş yapma konusunda @mikeappsreviewer ve @reveurdenuit kadar rahat olmazdım, biraz daha temkinli olurdum. Teoride her tarama yalnızca okuma yapar, evet, ama ucuz flash bellekler zaten arızalanmaya başlamışsa işler çok hızlı şüpheli hale gelebilir.

Benim biçimlendirilmiş flash sürücü veri kurtarma için tercihim hâlâ Disk Drill, çünkü özellikle USB belleklerle iyi çalışıyor, kurtarılabilir dosyaları önizlemenize izin veriyor ve eski araçların çoğuna göre kullanması daha az uğraştırıyor. Fotoğraflar + ofis belgeleri için bu önemli. Biçimlendirme hızlıysa, gerçekten iyi bir şansı var. Tam biçimlendirmeyse, şans ciddi şekilde düşer, ama yine de tarama yapmadan imkânsız demezdim.

Ben olsam şunları farklı yapardım:

• önce USB’nin bildirilen boyutunu kontrol ederdim
  • birden yanlış kapasite göstermeye başladıysa durur ve donanım/denetleyici sorunlarından şüphelenirdim
  • dosyalar aşırı önemliyse önce bir imaj alırdım
  • her şeyi değil, önce yalnızca en değerli dosyaları kurtarırdım

Ayrıca başarıyı klasör yapısına göre değerlendirmeyin. Biçimlendirmeden sonra dosya adları bozulmuş şekilde geri gelebilir ve klasörler kaybolmuş olabilir, ama gerçek dosyalar yine de sağlam olabilir.

Biçimlendirilmiş bir USB flash sürücüden dosya kurtarma hakkında daha fazla okumak isterseniz, bu aslında oldukça ilgili:
biçimlendirilmiş bir USB flash sürücüden dosyalar nasıl kurtarılır

Kısa versiyon:

• En iyi kolay seçenek: Disk Drill
  • En iyi ücretsiz kaba kuvvet seçeneği: PhotoRec
  • Hızlı eski usul seçenek: Recuva

Sürücü bağlantıyı kesmeye devam ediyorsa veya Windows’un donmasına neden oluyorsa, yazılım denemelerini atlayın ve buna yalnızca silinmiş dosya sorunu gibi değil, arızalanan bir cihaz gibi yaklaşın. Dürüst olmak gerekirse bu kısım çoğu zaman gözden kaçıyor.